x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătaie la tv pentru un rinichi

Bătaie la tv pentru un rinichi

de Irina Cristea    |    30 Mai 2007   •   00:00
Bătaie la tv pentru un rinichi
Sursa foto: MAURICIO LIMA/

Un reality-show din Olanda a declanşat un uriaş scandal. Realizatorii s-au găndit că pot folosi transplantul de organe pentru a face audienţă. Emisiunea aduce in faţa publicului oameni care se luptă pentru rinichii unei bolnave in fază terminală.Â

Reality-show despre disperare

Un nou reality-show face valuri in Olanda. De data aceasta, tema este transplantul de organe, iar protagoniştii emisiunii sunt oameni care se luptă pentru rinichii unei bolnave in fază terminală.

Olandezii care au nevoie de un transplant de rinichi au o alternativă la lungile liste de aşteptare pe care-i inscriu spitalele. Un reality-show produs de creatorii celebrului Big Brother ii pune faţă-n faţă cu o bolnavă in fază terminală care il va alege, din trei concurenţi, pe beneficiarul organelor ei. Lisa, in vărstă de 37 de ani, va face alegerea in funcţie de trecutul medical al "concurenţilor", de personalitatea lor şi după discuţii cu familiile şi prietenii lor. La decizie pot lua parte, cu titlu consultativ, şi telespectatorii, prin intermediul mesajelor telefonice.

SCANDAL. Emisiunea The Big Donor Show este in centrul unei uriaşe controverse in Regatul Ţărilor de Jos. Mai multe partide politice şi chiar forurile deontologice ale medicilor condamnă iniţiativa, considerănd-o lipsită de orice urmă de decenţă, moralitate şi respect pentru cei aflaţi in suferinţă. "E o nebunie. Nu e posibil ca, in ţara noastră, telespectatorii unei emisiuni să aibă puterea de a decide cine primeşte un rinichi", a comentat, pentru BBC, Joop Atsma, membru al Partidului Creştin -Democrat, aflat la Guvernare.

CAUZĂ PROPRIE. Protestele nu ii impresionează insă pe cei de la postul BNN. Ei spun că vor continua difuzarea emisiunii şi că scopul este, tocmai, de a atrage atenţia asupra crizei de donatori de organe din Regatul Ţărilor de Jos, care a dus şi la moartea fostului director al postului. "Pentru concurenţi, şansa de a obţine un rinichi este de 33%, mult mai mare decăt a celor de pe listele de aşteptare", explică actualul preşedinte al BNN, Laurens Drillich.

×
Subiecte în articol: externe