x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălia pe castraveţi, faza pe Europa.

Bătălia pe castraveţi, faza pe Europa.

de Marina Constantinoiu    |    31 Mai 2011   •   10:10

Acuzatii reciproce intre tarile europene pe tema castravetilor care se presupune ca ar fi la originea raspandirii bacteriei E. Coli enterohemoragice, care a provocat moartea catorva persoane in Germania si infectarea altor sute. Chiar daca atat de multe persoane sunt infectate cu respectiva bacterie, deocamdata nu se stie care este sursa epidemiei, de aici rezultand si polemica, relateaza EuObserver. Cazuri suspecte au fost inregistrate in Germania, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Olanda, Austria, Franta si Elvetia.

Ministrii Agriculturii din statele membre UE au discutat despre aceasta situatie cu ocazia unei reuniuni informative desfasurate in Ungaria, in timp ce Comisia Europeana a comunicat ca posibila sursa de contaminare o reprezinta castravetii din orasele spaniole Almeria si Malaga. De asemenea, sunt examinati si castravetii provenind dintr-un lot exportat de Olanda sau Danemarca spre Germania.

Autoritatile spaniole refuza sa confirme ca la originea bacteriei ar fi castravetii din Spania.
"Inca de la inceput, in Germania, castravetii spanioli au fost declarati responsabili de aceasta situatie. Nu este adevarat, iar autoritatile germane trebuie sa finalizeze rapid investigatia. Imaginea Spaniei este afectata, la fel si imaginea producatorilor spanioli, iar Guvernul spaniol nu este pregatit sa accepte aceasta situatie", a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Rosa Aguilar.

Pe de alta parte, un spital din San-Sebastian, Spania, a anuntat existenta unui posibil caz de intoxicatie alimentara cu E. Coli enterohemoragica la un barbat in barbat in varsta de 40 de ani, care s-a intors din Germania. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzei intoxicatiei se efectueaza o serie de analize medicale.

×