x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Batalia pentru Congres - Alegeri pe principiul "Prinde tot"

Batalia pentru Congres - Alegeri pe principiul "Prinde tot"

de Delia Zahareanu    |    07 Noi 2006   •   00:00
Batalia pentru Congres - Alegeri pe principiul "Prinde tot"

Intrecere in explicatii, concurs de loialitati de campanie sau batalie pe viata si pe moarte pentru fotoliile din Dealul Capitoliului, miza alegerilor pentru Congres tinteste spre alegerile prezidentiale din 2008.

Republicanii si democratii, in mod traditional adversari separati de un munte al detaliilor doctrinare. Nu si pentru alegerile partiale din Legislativul federal. Alegerile pentru Congresul Statelor Unite care au inceput azi demonstreaza un fenomen din ce in ce mai raspandit in viata politica americana: atat conservatorii de sub steagul elefantilor, cat si democratii, mai de stanga, cu magarusul pe post de simbol, practica o politica electorala a lui "Prinde tot". Astfel, pentru fotoliile din Congres nu se mai tine cont ca doctrina clasica a republicanilor se adreseaza albilor, anglo-saxonilor, protestantilor. Acum, partidul lui Bush alearga si dupa electoratul feminin, si dupa cel hispanic, isi plimba mai-marii in campanii de strangere de fonduri prin circumscriptii atipice (negi, homosexuali, imigranti) si il baga la inaintare pe fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, pe care comentatorii americani il taxeaza ca ar fi mai democrat decat Hillary Clinton. Un sondaj Gallup dat publicitatii ieri arata ca 51% dintre americani ar vota cu democratii, iar 44% i-ar prefera pe republicani.

MIZA. Pana in prezent, republicanii controlau atat Camera Reprezentantilor, cat si Senatul. Alegerile de azi se datoreaza expirarii unei parti din mandatele din Congres, care vor fi preluate de castigatorii curselor electorale din fiecare stat. Trebuie spus ca Senatul este forul care are atributii-cheie in ceea ce priveste politica externa, securitatea nationala si bugetul federal. Ca atare, pana azi, George W. Bush a avut un parcurs decizional destul de confortabil, pentru ca, de obicei, Congresul este faimos prin faptul ca poate pune bete in roate unui presedinte care nu are culoarea politica a majoritatii din Legislativ. Cu atat mai mult cu cat Senatul are mecanisme concrete de a-l bloca pe presedinte in exercitarea atributiilor sale, in clipa in care seful statului intra in "catarea" institutiei respective. Prin urmare, republicanii doresc sa-si pastreze majoritatea care le-ar permite o consecventa in politica externa, legata de Irak si de razboiul antiterorism, in vreme ce democratii, profitand de lipsa crescuta de popularitate a acestor subiecte in randul electoratului american, se vad, prin votul de azi, succesorii republicanilor la majoritatile din cele doua camere. Iar acest lucru le-ar permite sa faca zile fripte lui G.W. Bush si chiar sa schimbe liniile directoare in politica mandatului acestui presedinte.

STARE DE SPIRIT. "Majoritatea oamenilor nu voteaza pentru partide, ci pentru interesele pe care si le percep ei. Ceea ce votantii au obtinut in ultimii doi ani consta in raca amara a democratilor si raca din partea unei clici prezidentiale incapatanate", scrie Daniel Henninger intr-un editorial pentru Wall Street Journal. Ca atare, votul de azi este estimat ca un vot care va fixa intr-o masura consistenta agenda alegerilor prezidentiale din 2008.

VEDETE. John McCain sau Rudolph Giuliani pentru republicani, Hillary Clinton sau John Kerry pentru democrati, acestea ar fi starurile pe care cele doua partide le-au aruncat in joc pentru a-si creste capitalul electoral si a testa reactiile votantilor pentru propunerile pe care le vor face pentru prezidentiabilii din 2008.

ALIAT PIERDUT
Tabara republicana a reusit "performanta" de a-si elimina de pe lista aliatilor influentul cotidian New York Times. Potrivit Reuters, ziarul a anuntat ca, pentru prima data dupa multi ani, nu va sustine nici un candidat republican la alegerile pentru Congres. "Un prim motiv ar fi acela ca majoritatea republicana din Camera Reprezentantilor si, in cea mai mare parte a timpului, din Senat a facut greseli grave in privinta unor probleme elementare in timpul mandatului presedintelui Bush", se arata intr-un editorial publicat in paginile cotidianului fondat in 1851. In ultimii ani, New York Times a intrat de mai multe ori in conflict cu administratia Bush, mai ales dupa ce ziarul a publicat detalii despre programul de spionaj intern.
  • Irina Cristea
  • ×
    Subiecte în articol: externe