x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătrânii britanici, săraci ca ai noştri

Bătrânii britanici, săraci ca ai noştri

de Sînziana Stancu    |    27 Iul 2009   •   00:00

Pensionarii britanici se află pe locul al patrulea în rândul ţărilor din Uniunea Europeană ca nivel de sărăcie al populaţiei de vârsta a treia.



În clasamentul ce a fost făcut de Comisia Europeană, Marea Britanie se află pe locul al patrulea, după România (în cazul căreia nu se precizează pe ce loc din primele trei se află!, n.r.) ca număr de pensionari care trăiesc cu venituri mult sub nivelul mediei naţionale, informează BBC online.

Cu toate acestea, oficialităţi din cadrul Ministerului britanic al Muncii afirmă că până şi cei mai săraci pensionari din regatul insular o duc mult mai bine decât cei din alte ţări, veniturile lor fiind, totuşi, "cu 10% mai mari decât media europeană". Studiul CE, care compară nivelul de sărăcie în cele 27 de ţări ale Uniunii, arată că unul din trei pensionari de peste 65 de ani trăieşte în sărăcie, proporţia fiind aceeaşi cu cea din Lituania (30%), de pildă.  O oficialitate a societăţii de caritate "Age Concern and Help the Aged", Brendan Paddy, a mai precizat că în ţările europene cu o economie dezvoltată, nivelul de sărăcie a pensionarilor s-a situat, în ultimul deceniu, fie sub, fie puţin peste media europeană, de 19%.

Studiul european mai arată că unii pensionari din ţările UE sunt reticenţi în a cere ajutor social, considerând că este sub demnitatea lor să apeleze la aşa ceva. În schimb, unul din cinci pensionari europeni preferă să mănânce mai puţin, ca să pună ceva bani deoparte, în timp ce două cincimi din ei abia se descurcă cu procurarea strictului necesar.

×
Subiecte în articol: externe