x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bază militară americană din Siria, atacată cu rachete

Bază militară americană din Siria, atacată cu rachete

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2024   •   11:00
Bază militară americană din Siria, atacată cu rachete
Sursa foto: Hepta

Cel puțin cinci rachete au fost lansate duminică din orașul irakian Zummar spre o bază militară americană din nord-estul Siriei, au declarat pentru Reuters două surse de securitate irakiene și un oficial american.

Atacul împotriva forțelor americane este primul de la începutul lunii februarie, când grupările susținute de Iran în Irak și-au încetat atacurile împotriva trupelor americane. Acesta are loc la o zi după ce premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani s-a întors dintr-o vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden la Casa Albă.

O postare pe un grup Telegram afiliat la Kataib Hezbollah a anunțat că facțiunile armate din Irak au decis să reia atacurile după o pauză de aproape trei luni, după ce au văzut puține progrese în ceea ce privește discuțiile pentru a pune capăt coaliției militare conduse de SUA în această țară.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că cel puțin cinci rachete au fost trase din Irak spre trupele de la o bază a coaliției din Rumalyn, Siria, dar că niciun membru al personalului american nu a fost rănit.

Oficialul s-a referit la acesta ca la un „atac cu rachete eșuat”, dar nu a fost clar dacă rachetele nu au reușit să atingă baza sau au fost distruse înainte de a ajunge la ea. De asemenea, nu a fost clar dacă baza a fost ținta în sine.

După aceea, a precizat oficialul, un avion al coaliției conduse de SUA în Irak și Siria a efectuat un atac împotriva lansatorului.

Două surse de securitate și un ofițer superior al armatei irakiene au declarat că un camion de mici dimensiuni cu un lansator de rachete fixat în spate fusese parcat în Zummar, un oraș de la granița cu Siria. Un ofițer al armatei a declarat că camionul distrus a fost confiscat pentru investigații suplimentare, iar ancheta inițială a arătat că a fost distrus de un atac aerian.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: baza militara sua siria atac