x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BBC: De ce s-a împotmolit armata lui Putin în Ucraina. Greșelile militare ale rușilor

BBC: De ce s-a împotmolit armata lui Putin în Ucraina. Greșelile militare ale rușilor

de Şerban Mihăilă    |    21 Mar 2022   •   07:30
BBC: De ce s-a împotmolit armata lui Putin în Ucraina. Greșelile militare ale rușilor
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Rusia are una dintre cele mai mari și mai puternice armate din lume, dar acest lucru nu s-a văzut în faza inițială a invaziei din Ucraina. Numeroși analiști militari occidentali au fost surprinși de eșecurile în lanț de până acum ale trupelor rusești pe câmpul de luptă și au descris rezultatele acestora drept „dezastruoase”.

Ofensiva armatei lui Putin pare blocată în mare parte pe teritoriul ucrainean, în timp ce tot mai multe voci se întreabă dacă unitățile militare ale Moscovei își mai pot reveni din pierderile suferite. Cu câteva zile în urmă, un oficial de rang înalt al NATO observa că, „în mod clar, rușii nu și-au atins obiectivele și, foarte probabil, nici nu le vor atinge prea curând”.

În urma unor interviuri realizate cu comandanți militari occidentali și cu responsabili ai serviciilor de informații din țări vestice, BBC a făcut o analiză asupra greșelilor comise de ruși, care au împotmolit ofensiva gândită inițial de către Kremlin.

Un lanț de presupuneri eronate

Prima greșeală a Rusiei a fost să subestimeze rezistența și capacitatea de luptă a forțelor armate, mult mai mici, ale Ucrainei. Rusia are un buget anual de apărare de peste 60 de miliarde de dolari, în comparație cu cheltuielile Ucrainei, care depășesc cu puțin peste 4 miliarde de dolari.

În același timp, Rusia pare să-și fi supraestimat propriile forțe militare. Președintele Vladimir Putin a demarat un program ambițios de modernizare a armatei sale și este foarte posibil ca și el să fi crezut în propria-i exagerare.

Un oficial britanic de rang înalt a precizat pentru BBC că o mare parte din banii investiți de Rusia a fost cheltuită pentru vastul său arsenal nuclear și pentru alte experimente militare, care au inclus dezvoltarea de noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice.

Se presupune că Rusia ar fi construit cel mai avansat tanc din lume – „T-14 Armata”. Deși a fost văzut la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, în Piața Roșie, acesta a lipsit însă în luptele de până acum. Cea mai mare parte a ceea ce Rusia a trimis pe teren sunt tancuri T-72 mai vechi, transportoare blindate de personal, artilerie și lansatoare de rachete.

De asemenea, mai comentează BBC, la începutul invaziei, Rusia avea un avantaj clar în spațiul aerian, avioanele de luptă pe care le-a deplasat în apropierea graniței depășind forțele aeriene ucrainene cu mai mult de trei la unu. Cei mai mulți dintre analiștii militari presupuneau că forța invadatoare va obține rapid superioritatea în aer, dar nu a fost așa. Apărarea aeriană a Ucrainei se dovedește în continuare eficientă, limitând capacitatea de manevră a Rusiei.

În același timp, este foarte posibil ca Moscova să fi presupus că forțele sale speciale vor juca un rol crucial, contribuind la aplicarea unei lovituri rapide și decisive date ucrainenilor.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale, citat de BBC, susține că Rusia a crezut că ar putea desfășura unități ușoare în postura de vârf de lance, precum „Spetsnatz” și parașutiști VDV, „pentru a elimina un număr mic de apărători, iar asta ar fi rezolvat toate problemele”. În primele zile însă, asaltul lor cu elicoptere asupra aeroportului „Hostomel”, chiar în afara Kievului, a fost respins, Rusia rămânând fără un pod aerian pentru a aduce trupe, echipamente și provizii.

Rușii au fost astfel nevoiți să își transporte proviziile mai ales pe cale rutieră. Acest lucru a creat ambuteiaje și puncte de blocare pentru coloanele de vehicule militare, care au devenit ținte ușoare ale ambuscadelor organizate de forțele ucrainene. Unele blindate grele au ieșit de pe șosea, doar pentru a se opri în noroi, consolidând imaginea unei armate care s-a împotmolit, atât la propriu, cât și la figurat.

Între timp, coloana lungă de blindate rusești din nord, surprinsă de imaginile din satelit, nu a reușit să încercuiască încă orașul Kiev. Cele mai semnificative progrese ale militarilor ruși au venit din sud, unde Rusia a reușit să folosească liniile de cale ferată pentru a-și reaproviziona forțele.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a concluzionat pentru BBC că trupele lui Putin „și-au pierdut elanul”. „Sunt blocate și încet, dar sigur, înregistrează pierderi semnificative”, a adăugat el.

Pierderile și moralul scăzut

Rusia a adunat o forță de aproximativ 190.000 de soldați pentru invazie, iar cei mai mulți dintre aceștia au fost aruncați deja în luptă. Rușii au pierdut însă, până acum, aproximativ 10% din forța respectivă, mai comentează BBC. Nu există cifre exacte cu privire la amploarea pierderilor rusești sau ucrainene. Kievul pretinde că a ucis peste 14.000 de soldați ruși, deși SUA estimează că ar fi vorba, probabil, de jumătate din acest număr.

Oficialii occidentali susțin că există, de asemenea, numeroase dovezi ale scăderii moralului în rândul militarilor ruși. Unul dintre ei, capturat de ucraineni, a mărturisit că acesta era „foarte, foarte, foarte scăzut”. Un altul a recunoscut că trupele erau „înfrigurate, obosite și înfometate”, deoarece așteptaseră deja în zăpadă săptămâni întregi, în Belarus și Rusia, înainte să primească ordinul de a invada Ucraina.

Rusia a fost deja forțată să găsească mai multe trupe pentru a compensa pierderile suferite, inclusiv prin mutarea unor unități de rezervă din zone îndepărtate, precum estul țării și Armenia. Oficialii occidentali consideră că este, de asemenea, „foarte probabil” ca trupe străine din Siria să se alăture în curând luptei, împreună cu mercenari din grupul secret Wagner. Un oficial militar de rang înalt al NATO susține că acesta este un semn că „s-a ajuns la fundul sacului”.

Aprovizionare și logistică

Rusia s-a chinuit până acum cu chestiuni de bază ale unei campanii de luptă, mai notează BBC. Există o veche zicală militară care spune că amatorii vorbesc despre tactici, în timp ce profesioniștii studiază logistica. O serie de elemente dovedesc faptul că Rusia nu a acordat suficientă atenție acestui aspect. Coloanele blindate au rămas fără combustibil, alimente și muniție. Vehiculele s-au defectat și au fost abandonate, fiind apoi remorcate de tractoare ucrainene.

Oficialii occidentali mai cred că Rusia ar putea rămâne fără unele muniții. Rușii au tras deja între 850 și 900 de muniții de precizie cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete de croazieră, care sunt mai greu de înlocuit decât armele neghidate.

În schimb, în Ucraina a existat un flux constant de arme furnizate de Occident, ceea ce a constituit un impuls pentru moralul Kievului.

Casa Albă tocmai a anunțat că va oferi un sprijin suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru apărare. Pe lângă mai multe rachete antitanc și antiaeriene, ajutorul va include și „Switchblade”, o dronă „kamikaze” americană de mici dimensiuni, care poate fi transportată într-un rucsac înainte de a fi lansată pentru a detona un explozibil de mici dimensiuni asupra unor ținte aflate la sol.

 

Oficialii occidentali avertizează însă că Rusia are încă suficientă forță pentru a bombarda orașele ucrainene, iar Putin va ordona intensificarea atacurilor.

 

Deși șansele armatei ucrainene sunt mai bune ca la începutul războiului, acestea par în continuare defavorabile Ucrainei.

×