x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BBC îi dă peste nas lui Donald Trump, care atacă presa

BBC îi dă peste nas lui Donald Trump, care atacă presa

de Şerban Mihăilă    |    08 Feb 2017   •   20:10
BBC îi dă peste nas lui Donald Trump, care atacă presa
Sursa foto: Manuel Balce Ceneta/AP

În ultima sa bătălie din războiul cu mass-media, președintele american, Donald Trump, a acuzat presa că, în mod intenționat, trece sub tăcere atacurile comise de teroriștii islamiști sau relatează insuficient despre atentatele organizate de rețeaua extremistă Stat Islamic (SI).

Fără a oferi vreo dovadă concretă în sprijinul afirmațiilor sale, șeful Casei Albe a început să arunce din nou cu acuzații în direcția mass-media, în timp ce se afla într-o vizită la Centrul de Comandă al SUA, care face parte din Departamentul Apărării și se ocupă de lupta contra SI. „Ați văzut ce s-a întâmplat la Paris, la Nisa și peste tot în Europa. (…) S-a ajuns într-un punct în care nici măcar nu se mai relatează despre aceste atacuri. Și, în multe cazuri, presa, foarte, foarte necinstită nu vrea să relateze aceste cazuri. Reprezentanții mass-media au motivele lor, iar voi le știți bine”, a declarat șeful administrației de la Washington, citat de AFP și BBC. Formulate, aparent, fără nicio altă explicație, aceste acuzații au fost lansate de Trump pentru a-și justifica controversatul ordin de a suspenda temporar imigrația din SUA, decizie atacată vehement de presa internațională. Ulterior, în aceeași zi, Casa Albă a furnizat o listă cu 72 de atentate și incidente teroriste, care, în opinia noii administrații de la Washington, au fost ignorate de mass-media.

Acuzațiile Casei Albe, demontate ușor

Dată publicității de purtătorul de cuvânt al președinției americane, Sean Spicer, lista „atacurilor executate sau inspirate” de gruparea Stat Islamic a fost demontată rapid, ieri, de către BBC. În condițiile în care președintele Trump nu a precizat dacă s-a referit la jurnaliștii americani sau la presa internațională, corporația britanică a demonstrat, punctual, că a menționat sau a relatat pe larg despre 63 de incidente și atentate comise sau inspirate de SI, din totalul celor 72 enunțate de Casa Albă. În celelalte cazuri, oficialii americani au oferit exemple inexistente sau legături forțate între incidente și SI. În schimb, consilierii lui Donald Trump au omis să treacă pe listă trei atacuri importante, despre care BBC a scris, însă, la vremea respectivă. Lista începe cu atacul din Ottawa, din octombrie 2014, și se termină cu atentatul de la târgul de Crăciun din Berlin, comis în decembrie 2016, ambele prezentate de BBC.

„Comițând atrocități în întreaga lume, gruparea SI a lansat o campanie de genocid, iar presa tace”. Donald Trump

×