x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BCE ar putea majora dobânda la facilitatea de depozit în 2022

BCE ar putea majora dobânda la facilitatea de depozit în 2022

16 Feb 2022   •   09:55
BCE ar putea majora dobânda la facilitatea de  depozit în 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora în semestrul doi din 2022 rata dobânzii la facilitatea de depozit în semestrul al doilea din acest an, arată un sondaj al Reuters.

Inițial se preconiza că acest lucru se va întâmpla abia în 2023 dar cercetarea realizată în rândul a 51 de economiști, în perioada 7-14 februarie 2022 arată că rata dobânzii s-ar putea majora mai devreme. 

Inflația în zona euro a ajuns la 5,1% în ianuarie 2022, ceea ce repredintă un record. Motivul se regăsește în scumpirile la energie, care au dus la creșteri în lanț. Astfel că BCE este  de așteptat să crească rata dobânzii pentru a pondera inflația. 

Și Rezerva Federală americană (Fed) ar putea majora dobânzile în luna martie. Până acum aceasta a fost menținută între 0% și 0,25% din martie 2020 însă acum unele bănci din Statele Unite cred că ar putea crește chiar și de 7 ori până la sfârșitul anului. 

Circa 25% dintre respondenții la sondajul Reuters nu cred că BCE va majora dobânda la facilitatea de depozit iar 11 participanți cred că majorarea va fi la 0%. 
"Ţinând cont de perspectivele privind inflaţia şi de riscurile cu care jonglează BCE, înăsprirea politicii monetare va fi probabil graduală şi moderată", spune Simon Wells, economist şef la HSBC.

Majoritatea vor ca programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie să se încheie la sfârşitul lunii martie 2022, iar programul de achiziţie de active va fi încheiat până în septembrie 2022.

Economia zonei euro a crescut cu doar 0,3% în trimestrul trei din 2021 din cauza tulpinii Omicron. Totodată, analiștii se așteaptă la o creștere de 0,4% în primul trimestru din acest an, de 1,2% în al doilea trimestru, la 1% în trimestru trei și la 0,7% în ultima parte din 2022. 

Totodată, economia zonei euro va avea un avans de  3,9% în 2022, iar inflația va ajunge la 5,1% în prima jumătate a anului, după care va scădea la 4,7%, 3,9% și 2,7% în următoarele trimestre. 
"Ne aşteptăm ca inflaţia să scadă destul de mult în următoarele trimestre, deci ar fi puţin probabil ca BCE să majoreze dobânzile în fiecare trimestru din 2023", spune Martin Weder, economist la ZKB.

Oficialii BCE ar putea să îşi modifice orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance) în luna martie, când vor dispune de un nou set de previziuni economice şi îşi vor revizui programele de achiziţii de obligaţiuni.

Consiliul guvernatorilor BCE a menținut nemodificată dobând de referință la ședința din 3 februarie 2022, de 0%, 0,25% și 0,50% pentru operaţiunile principale de refinanţare, ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit.

×
Subiecte în articol: bce dobanda