x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron şi Biden cred că Beijingul poate juca un rol important în oprirea conflictului din Ucraina

Macron şi Biden cred că Beijingul poate juca un rol important în oprirea conflictului din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2023   •   09:15
Macron şi Biden cred că Beijingul poate juca un rol important în oprirea conflictului din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Preşedinţii Franţei şi Statelor Unite, Emmanuel Macron şi Joseph Biden, consideră că Administraţia Chinei poate juca un rol important în eforturile diplomatice de oprire a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, pe baza principiilor Cartei ONU, anunţă Palatul Élysée.

Emmanuel Macron a discutat joi, prin telefon, cu preşedintele SUA, Joseph Biden, cei doi lideri "reafirmând determinarea comună de menţinere a sprijinului" pentru Ucraina, anunţă Preşedinţia Franţei.

Preşedintele Macron i-a prezentat lui Biden rezultatele recentei sale vizite de stat la Beijing. "China ar avea de jucat un rol pentru a contribui, pe termen mediu, la oprirea conflictului, prin respectarea principiilor şi obiectivelor Cartei Naţiunilor Unite. Cei doi şefi de stat au convenit asupra importanţei de a continua implicarea autorităţilor chineze pe această bază", a transmis joi seară Palatul Élysée, conform unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Preşedintele Macron a evidenţiat "contribuţia majoră a Uniunii Europene în susţinerea Ucrainei", eforturile civile şi militare depăşind 67 de miliarde de euro. Emmanuel Macron a evocat "importanţa ca europenii să continue refacerea propriilor capabilităţi militare, pentru a asuma responsabilităţi în securitatea transatlantică". "Franţa va face totul din punctul său de vedere în acest sens, prin noua lege de programare militară", a subliniat Preşedinţia de la Paris.

Emmanuel Macron şi Joseph Biden au evidenţiat şi importanţa intensificării cooperării pentru susţinerea "libertăţii de navigaţie" în regiunea Indo-Pacifică. Cei doi preşedinţi au discutat şi despre situaţia "extrem de preocupantă" din Sudan.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Biden a vorbit cu Emmanuel Macron despre recenta vizită efectuată de acesta în China şi despre "eforturile în curs de avansare a prosperităţii, securităţii, valorilor comune şi ordinii internaţionale bazate pe reguli în regiunea Indo-Pacifică", reafirmând "importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan". De asemenea, preşedinţii Statelor Unite şi Franţei au reiterat "susţinerea constantă" pentru Ucraina, în contextul agresiunii militare ruse, a subliniat Casa Albă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China oprire razboi ucraina