x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul întăreşte măsurile de securitate

Beijingul întăreşte măsurile de securitate

de Mihaela Matachita    |    04 Iul 2009   •   00:00

Cu trei luni înaintea aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze, autorităţile de la Beijing îşi mobilizează forţele de securitate şi propaganda, pentru ca nimic să nu strice marea sărbătoare, a relatat AFP.



Aniversarea proclamării de către Mao Zedong, la 1 octombrie 1949, a Chinei comuniste, a atras măsuri de securitate, calificate de AFP drept "draconice" şi care anunţă "o nouă perioadă de încordare".  Piaţa Tiananmen din centrul capitalei Beijing a fost mărită pentru a putea  primi "o maree umană" cu ocazia ceremoniilor. Pe timpul acestora, va fi mobilizat un  efectiv mai mare decât cei 100.000 de poliţişti, militari şi membri ai forţelor speciale care au vegheat asupra Jocurilor Olimpice din 2008. Recent, ziarele au publicat fotografii înfăţişându-i pe cei 3.000 de membri ai comandourilor "Leoparzii zăpezilor", purtând cagule negre şi înarmaţi până în dinţi, pe când aceştia depuneau jurământul de a apăra capitala. În provinciile din jurul Beijingului, au început exerciţii antiteroriste, numite "Marele Zid-6", în care forţele de securitate se confruntă cu virtuale atacuri nucleare sau chimice. La fel se întâmplă în Xinjiang, vestul ţării, unde, potrivit Beijingului, se află terorişti musulmani uiguri.

Pentru locuitorii capitalei, această mobilizare se traduce prin controale cu detectoare de metale, raze X sau scotocirea genţilor în staţiile de metrou, mai ales în apropierea Pieţei Tiananmen, unde prima defilare militară din ultimii zece ani va da ocazia ca Armata să îşi etaleze puterea.  Piaţa Tiananmen va face obiectul unei supravegheri "mult mai puternice" decât cea din iune când s-au împlinit 20 de ani de la reprimarea manifestaţiilor prodemocratice, după cum a anunţat un oficial din domeniu citat de China Daily. Securitatea va fi întărită şi pe Aeroportul din Beijing, unde aproximativ 100 de zboruri vor aduce "invitaţi speciali". Inspecţia Frontierelor anunţă pe site-ul său funcţionarea "unui sistem electronic de supraveghere la distanţă pentru a împiedica imigraţia clandestină". Biroul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a calificat drept "fără fundament şi iresponsabile" informaţiile neoficiale cu privire la restrictii în domeniul vizelor - mai puţine vize cu intrări multiple, validitate mai scurtă şi plafonarea cererilor.

Yang Huanning, viceministru al Securităţii Publice, a invocat "ameninţări serioase la securitatea" Chinei. "Duşmanul este dezordinea!", explică sinologul JeanPhilippe Beja de la CEFC din Hong Kong, citat de AFP. "Nu e nevoie să fie petiţii, proteste, reprezentanţi ai sectei Falungong, disidenţi. Ca la toate marile ocazii, se strânge şurubul, se face «curăţenie generală»", explică sinologul. "Loveşte puternic", o nouă campanie antiprostituţie, tocmai a început şi va dura până la 1 octombrie.

Mii de studenţi din Beijing au fost nevoiţi să îşi anuleze vacanţele, exerciţiile militare studenţeşti au fost programate în iulie, pentru ca tinerii să se antreneze pentru parada de la 1 octombrie.

Hu Xingdou, profesor la Universitatea politehnică din Beijing, consideră potrivit AFP, că ar fi fost mai bine "să se îmbunătăţească situaţia păturilor devaforizate decât să fie transformată această aniversare într-un carnaval pentru un mic număr de personae".

×
Subiecte în articol: externe