x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belarus / A fost descoperită o groapă comună din Cel de-al Doilea Război Mondial

Belarus / A fost descoperită o groapă comună din Cel de-al Doilea Război Mondial

23 Iul 2009   •   00:00

Rămăşiţele a zeci de presupuse victime ale execuţiilor comise din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial au fost descoperite într-un sat din regiunea Vitebsk, în nord-estul Belarus, spun localnici şi experţi legişti.



Tineri, membri ai unei organizaţii a tineretului ortodox, efectuau lucrări în subsolul catedralei Naşterii lui Isus în satul Glubokoie, când au descoperit rămăşiţe umane zidite sub o scară. Erau acolo zeci de schelete, astfel încât tinerii şi-au întrerupt lucrul şi au chemat poliţia, povesteşte un localnic, Iacov Bernikovitch. Potrivit localnicilor, tinerii ar fi descoperit 21 de cranii, între care unele ale unor copii, fâşii de îmbrăcăminte, un pachet de ţigări fabricate la Varşovia şi numeroase gloanţe de puşcă.

Localnicii afirmă că nu au auzit niciodată vorbindu-se despre execuţii în masă care să fi fost comise în biserică, această rămânând deschisă atât sub regimul soviectic, cât şi sub ocupaţia germană. Dar catedrala se află în apropierea unui imobil care a fost utilizat drept sediu al poliţiei atât de către polonezi, cât şi de germani şi sovietici. "Este evident că familii întregi au fost executate aici, dar nu se ştie exact cine erau şi de către cine", povesteşte Bernikovitch.

Parchetul local a deschis o anchetă. "Persoanele ucise ar fi putut fin victimele evenimentelor din 1939, când sovieticii au ocupat Gloubokoie", care anterior a făcu parte din teritoriul Poloniei, opinează Vladimir Skrabatun, redactor-şef al unui ziar local. "Autorităţile vor în prezent să arunce vina asupra naziştilor pentru aceste rămăşiţe. Dar cum germanii nu şi-au ascuns niciodată execuţiile, este aproape sigur că aici este opera NKVD", estimează şi istoricul Igor Kuzneţov. "Cu atât mai mult cu cât gloanţele sunt sovietice". a subliniat el.

Rămăşiţele urmează să fie exhumate pentru a se încerca identificarea lor.

×
Subiecte în articol: externe