x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia are un guvern interimar

Belgia are un guvern interimar

de Sînziana Stancu    |    20 Dec 2007   •   00:00
Belgia are un guvern interimar
Sursa foto: DOMINIQUE FAGET/

Inţelegerea la care a ajuns premierul belgian demisionar Guy Verhofstadt (foto) este primul acord realizat in timpul celor şase luni de criză politică, provocată de comunităţile flamandă şi valonă.

Inţelegerea la care a ajuns premierul belgian demisionar Guy Verhofstadt (foto) este primul acord realizat in timpul celor şase luni de criză politică, provocată de comunităţile flamandă şi valonă. Verhofstadt, care conduce din 1999 o coaliţie formată din socialişti şi liberali, a reuşit acolo unde a eşuat creştin-democratul flamand Yves Leterme, căştigătorul alegerilor din 10 iunie. Liberalul Verhofstadt, numit cu nouă zile in urmă de regele Albert al II-lea, "formatorul" noului guvern, in care vor intra atăt liberalii, căt şi creştin-democraţii, va fi insărcinat şi cu pregătirea negocierilor intre flamanzi şi valoni privind viitorul Belgiei. Misiunea lui se va incheia in luna martie, cănd va preda, oficial, ştafeta lui Leterme.

REINTOARCERE. In noul guvern, alături de liberali şi democraţi se vor intoarce şi socialiştii francofoni, care au suferit o grea lovitură la alegerile din iunie. Noul guvern are nevoie de ei pentru a obţine majoritatea de două treimi, indispensabilă adoptării unei reforme de stat, cerută de partidele flamande.

Verhofstadt a reuşit să ii străngă la un loc pe rivalii tradiţionali, intr-un singur guvern, jucănd cartea repartiţiei portofoliilor ministeriale, in aşa fel incăt a impăcat şi capra, şi varza. Guvernul interimar va lua măsuri urgente, prima fiind adoptarea bugetului pentru anul viitor.

×
Subiecte în articol: externe