x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Ali şi coafeza lui, condamnaţi la 35 de ani de închisoare.

Ben Ali şi coafeza lui, condamnaţi la 35 de ani de închisoare.

de Sînziana Stancu    |    21 Iun 2011   •   16:38

Initiatoarea "Primaverii arabe', care a dat tonul revoltelor impotriva dictatorilor din tarile arabe, Tunisia trebuia sa fie si primul exemplu de democratie. Zis si facut, dar ... degeaba. Luni, la primul proces impotriva fostului dictator tunisian, Ben Ali si a sotiei lui, Leila Trabelsi, instanta a hotarat ca fostul cuplu prezidential din Tunisia trebuie sa ispaseasca o pedeapsa cu inchisoarea de 35 de ani si sa plateasca pentru ce-a furat de la gura poporului (deturnare de fonduri, in termeni juridici) "numai' 45 de milioane de euro.

La prima vedere, toate bune si corecte, dar de neaplicat, pentru ca cei doi condamnati lipsesc cu desavarsire. Cu alte cuvinte, "prinde orbul, scoate-i ochii !' Despre Ben Ali si fosta "Prima Doamna' a Tunisiei, "rezultata' din coafeza, se stie ca s-au refugiat in Arabia Saudita de frica poporului razvratit, desi el, patriot pana in maduva oaselor, se smulgea din bratele ei autoritare cand venise avionul sa-i ridice pe sest si sa-i duca la adapost, pana cand ea a pus piciorul in prag si i-a poruncit ferm : "Urca imediat, idiotule, vrei sa ne omoare!' ...

Din Arabia Saudita, Ben Ali le-a facut cu mana judecatorilor inaltei instante tunisiene democrate. Ba chiar i-a transmis prin avocatul sau libanez, Akram Azoury, ca este nevinovat si ca a fost "indus in eroare' de catre un aghiotant de-al sau cand a fugit din tara, spunand ca stia ca va fi dus in cu totul alt loc, si nu ca va fugi peste granita. De altfel, avocatul le-a ras ieri in fata instantelor tunisiene dupa ce acestea au pronuntat sentinta impotriva celor doi "inalti' clienti ai lui : "Este o gluma. Nici un tribunal din Europa nu poate recunoaste acest proces'. Avocatul a mai spus ca isi va sfatui clientii sa paraseasca Arabia Saudita si sa plece intr-o tara a Uniunii Europene, unde ar putea beneficia de imunitate impotriva extradarii.

Un al doilea proces impotriva lui Ben Ali a fost amanat pana in data de 30 iunie, pentru ca avocatii lui alesi din oficiu sa isi poata pregati apararea. In acest proces este acuzat doar el, nu si ea, pentru detinere de arme si stupefiante intr-unul dintre palatele sale. Apoi, Ben Ali si unii dintre membrii anturajului sau ar putea fi judecati de tribunale militare in cazul altor capete de acuzare, intre care ucidere voluntara, tortura sau tradare. Unele dintre aceste capete de acuzare constituie infractiuni pasibile si de pedeapsa cu moartea.

×