x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Benjamin Netanyahu susţine că un palestinian i-ar fi spus lui Hitler să extermine evreii. Berlinul îşi reafirmă responsabilitatea "inerentă"

Benjamin Netanyahu susţine că un palestinian i-ar fi spus lui Hitler să extermine evreii. Berlinul îşi reafirmă responsabilitatea "inerentă"

21 Oct 2015   •   19:09
Benjamin Netanyahu susţine că un palestinian i-ar fi spus lui Hitler să extermine evreii. Berlinul îşi reafirmă responsabilitatea "inerentă"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Berlinul a reafirmat, miercuri, responsabilitatea 'inerentă' a Germaniei în ceea ce priveşte Holocaustul, după afirmaţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit căruia muftiul Ierusalimului de la acea epocă este cel care i-a dat lui Hitler ideea de a-i extermina pe evreii din Europa, informează AFP.

'Pot spune în numele guvernului că noi, germanii, cunoaştem foarte exact istoria ascensiunii nebuniei rasiste ucigaşe a naţional-socialiştilor, care a dus la ruptura civilizaţională numită Holocaust', a subliniat, în timpul unei conferinţe de presă, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal Angela Merkel.

'Nu văd niciun motiv în a schimba în vreun fel viziunea noastră asupra istoriei. Ştim că responsabilitatea germană pentru această crimă împotriva umanităţii este inerentă', a adăugat Seibert, refuzând în acelaşi timp să comenteze direct afirmaţiile lui Netanyahu, care are programată pentru miercuri o întrevedere cu Angela Merkel, la Berlin.

Într-un discurs susţinut marţi în faţa Congresului sionist la Ierusalim, Netanyahu a făcut referinţă la o întrevedere care a avut loc în noiembrie 1941, în Germania, între Adolf Hitler şi marele muftiu al Ierusalimului, Haj Amin al-Husseini, înalt lider musulman din Palestina, aflată pe atunci sub mandat britanic.

'Hitler, în acel moment, nu dorea să-i extermine pe evrei, ci să-i expulzeze. Atunci Haj Amin al-Husseini s-a dus să-l vadă pe Hitler şi a zis: 'Dacă îi veţi expulza, ei vor veni cu toţii aici'', în Palestina, a relatat Netanyahu. ''Şi ce ar trebui să fac?', a întrebat Hitler. El (muftiul) a spus: 'Ardeţi-i'', a continuat premierul israelian.

Husseini, refugiat în Germania în 1941, i-a cerut lui Hitler sprijin pentru independenţa Palestinei şi a ţărilor arabe, precum şi pentru a împiedica crearea unui stat evreiesc. Statul Israel a fost proclamat în 1948. AGERPRES

×