x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlu nu se mai controlează

Berlu nu se mai controlează

de Anca Aldea    |    30 Noi 2009   •   00:00
Berlu nu se mai controlează
Sursa foto: Alberto Pizzoli/AFP/MEDIAFAX

Premierul Italiei are impresia că filmele şi romanele cu mafioţi şi detectivi ingenioşi strică imaginea ţării sale. Silvio Berlusconi a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că i-ar strânge de gât pe autorii peliculelor "La Piovra" ("Caracatiţa") sau ai cărţilor despre mafia, care au stricat imaginea Italiei în lume.



Berlusconi, el însuşi suspectat că ar avea legături ascunse cu mafia italiană, a mărturisit sâmbătă, în cadrul unei conferinţe, că îi va sugruma pe aceia care distrug imaginea Italiei în afara graniţelor. În această categorie intră, susţine premierul, autorii de filme şi de cărţi despre Cosa Nostra, informează Agenţia France Presse.

"O SĂ-I STRÂNG DE GÂT"...

"Dacă aflu cine este autorul celor nouă sezoane ale serialului de televiziune «Caracatiţa» şi cine a scris cărţi despre mafia, care contribuie la proasta imagine a Italiei în lume, jur că îl voi strânge de gât", a spus şeful Guvernului, calificând "nefondate" şi "infame" anumite informaţii apărute în presă, care fac referire la ipoteza implicării sale în atentatele comise de mafia italiană în perioada 1992-1993. Berlusconi "ar trebui să se autostranguleze, pentru că serialul «Il capo dei capi» (un film despre un şef al Cosa Nostra arestat în anii '90) a fost produs de postul său, Canale 5, la fel ca şi alte filme recente despre mafia", a declarat actorul şi regizorul Michele Placido, care l-a imortalizat pe comisarul Corrado Cattani şi care a jucat mai multe roluri ale unor capi ai mafiei.

MARTOR INCOMOD
Intervenţia necontrolată a lui Berlusconi este justificată, scrie presa din Peninsulă. Procurorul-şef al Parchetului din Florenţa, Giuseppe Quattrocchi, a dezminţit informaţia că autorităţile italiene ar fi iniţiat o anchetă privind implicarea premierului şi a apropiatului său colaborator Marcello Dell'Utri în masacrele comise de mafia între 1992 şi 1993 în Florenţa, Milano, Torino etc. Una dintre anchetele care au privit atentatele a fost închisă în 1998, însă ea ar putea fi deschisă datorită apariţiei la dosar a unor noi declaraţii. Gaspare Spatuzza, care a făcut parte din mafia italiană, s-a decis să vorbească, el oferind deja un prim indiciu: Berlusconi şi amicul său Marcello Dell'Utri, în prezent senator, erau interlocutorii privilegiaţi în lumea politică a mafiotului Giuseppe Graviano, un important şef în Cosa Nostra. Dell'Utri a fost acuzat că a jucat rolul "intermediarului şi al omului providenţial", pentru a pregăti sosirea pe scena politică italiană a forţelor binevoitoare faţă de Cosa Nostra. El a primit o condamnare de nouă ani pentru asociere cu mafia, dar a făcut apel, procesul urmând să se judece în următoarele zile la Torino.

×
Subiecte în articol: externe