x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi: mai uşor cu libertatea presei

Berlusconi: mai uşor cu libertatea presei

de Carmen Plesa    |    12 Iul 2010   •   00:00

Premierul italian, în război cu jurnaliştii



"Libertatea presei nu e un drept absolut", a declarat premierul italian Silvio Berlusconi, ca răspuns la greva de vineri a jurnaliştilor şi la acuzaţiile organizaţiilor care apără libertatea de exprimare.

În Italia, joi, jurnaliştii din presa tipărită nu au mers în redacţii, astfel că ziarele nu au apărut vineri pe piaţă. Vineri au încetat lucru şi majoritatea agenţiilor de presă, televiziunilor şi radiourilor, pentru a protesta împotriva proiectului legii interceptărilor. Dacă acest proiect va fi adoptat, jurnaliştii nu vor avea voie să mai relateze despre convorbirile telefo­nice interceptate în momentul anchetelor judiciare. Chiar Berluconi a fost "eroul" unor astfel de interceptări, care au ajuns în presă la începutul anului, însă premierul spune că doar doreşte prin această lege să apere "dreptul cetăţenilor la intimitate". Jurnaliştii care vor pu­blica transcrieri ale interceptărilor sau informaţii legate de conţinutul acestora riscă pedepse cu închi­soarea, iar editorii amenzi de până la jumătate de milion de euro.

După greva împotriva "legii căluşului", Berlusconi a declarat că presa italiană, "în majoritatea sa", e cea care "pune căluş adevărului", "dezinformează", "distorsionează realitatea", încalcă dreptul la inti­mitate al cetăţenilor. Supărarea premierului italian, care deţine împreună cu familia sa cel mai mare trust de presă din Peninsulă, e îndreptată împotriva aşa-zişilor jurnalişti "de stânga", aici intrând şi reprezentanţii unora dintre cele mai mari cotidiene din Italia, dar şi televiziunea şi radioul public, de ale căror emisiuni Berlusconi s-a arătat deseori deranjat.

Federaţia naţională a presei din Italia (Fnsi) s-a arătat consternată de reacţia lui Berlusconi la "ziua de tăcere a presei".

"De la un premier, după un protest ca acesta, m-aş fi aşteptat să asculte, nu să atace. E o greşeală să consideri media ca duşmani. Libertatea presei, într-o democraţie, nu e niciodată prea multă", a spus secretarul Fnsi.

Presa aflată de partea lui Berlusconi a ignorat declaraţia făcută de premier sau a comentat-o din alt unghi de abordare, subliniind spusele premierului cum că cetăţenii ajung să fie judecaţi în presă până să fie judecaţi la tribunal.

×