x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bestia2 şi Air Force 2 la Belgrad

Bestia2 şi Air Force 2 la Belgrad

de Mihaela Matachita    |    19 Mai 2009   •   00:00

Supranumit "Bestia2", autovehiculul cu care vicepreşedintele american, Joe Biden, se va deplasa în cursul vizitei sale în Serbia, a sosit luni la Belgrad, cu un avion de transport.



Potrivit ediţiei electronice a cotidianului sârbesc Blic, automobilul Bestia2 este similar celui folosit de preşedintele american. Vicepreşedintele Biden soseşte, la Belgrad, marţi, cu aeronava Air Force 2. Avionul vicepreşedintelui dispune de acelaşi sistem de securitate care îl protejează pe Barack Obama şi va fi escortată de avioane MIG ale armatei sârbe, iar spaţiul aerian naţional va fi închis. Traficul aerian pe aeroportul din Belgrad va fi întrerupt timp de două ore. Un număr de 350 de agenţi de securitate îl însoţesc pe vicepreşedintele Biden (faţă de 600 de agenţi care îl protejează pe preşedintele Obama). Potrivit oficialilor sârbi responsabili cu organizarea vizitei, dintre aceştia, jumătate au ajuns deja, iar restul vor sosi o dată cu Biden. Vizita "numărului doi" american în Balcani costă zece milioane de dolari şi este suportată în exclusivitate de Casa Albă.

Joe Biden va încerca să relanseze relaţiile cu Belgradul, după tensiunile puternice din 2008, generate de independenţa Kosovo, după cum a relatat AFP. Potrivit unui oficial de la Washington, vicepreşedintele SUA va reafirma promisiunea preşedintelui Barack Obama privind menţinerea angajamentului american în această regiune în care Statele Unite s-au implicat masiv în anii '90 pentru a pune capăt conflictelor din fosta Iugoslavie. Joe Biden, oficialul american cu cel mai înalt rang care efectuează o vizită oficială în regiune din 1980 încoace, va merge marţi în Bosnia, miercuri în Serbia şi joi în Kosovo. El va fi însoţit de Înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externă şi de Securitate, Javier Solana.

Un oficial din cadrul administraţiei americane a apreciat, într-o conferinţă de presă telefonică, sub protecţia anonimatului, referindu-se la întâlnirea de miercuri cu preşedintele Boris Tadici: "Nu ne aşteptăm ca Belgradul să recunoască independenţa Kosovo, dar sperăm că Belgradul nu va încerca să submineze eforturile Kosovo privind construirea unui stat solid, stabil şi care funcţionează pe principii multietnice".    

×
Subiecte în articol: externe