x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane

Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2024   •   20:38
Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane
Sursa foto: Hepta/Joe Biden

Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane, afirmă un oficial american, citat de CNN. În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat luni o nouă vizită în Orientul Mijlociu.

Vizita are ca scop demararea negocierilor pentru încetarea focului în Gaza și dezamorsarea conflictului din Liban, a anunțat Departamentul de Stat.

Aceasta va fi a 11-a călătorie a lui Blinken în regiune de la atacul din 7 octombrie 2023, când gruparea militantă palestiniană Hamas a declanșat un nou război în Gaza. Vizita lui Blinken survine pe fondul intensificării campaniei militare israeliene în Gaza și Liban, unde Israelul a început să vizeze liderii Hezbollah, inclusiv asasinarea recentă a lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza.

Blinken discută cu liderii regionali despre importanța încheierii conflictului din Gaza și despre elaborarea unui plan post-conflict pentru enclava palestiniană. De asemenea, el abordează modalitățile de soluționare diplomatică a tensiunilor dintre Israel și Hezbollah. În acest sens, emisarul american Amos Hochstein a purtat deja discuții cu oficiali libanezi la Beirut pentru a stabili condițiile unei posibile încetări a focului.

Hochstein a subliniat că respectarea rezoluției 1701 a ONU nu este suficientă pentru a asigura o pace durabilă în regiune, menționând că atât Hezbollah cât și Israel nu au implementat-o corect. El a adăugat că Statele Unite colaborează cu guvernele din Liban și Israel pentru a găsi o soluție care să pună capăt conflictului.

În ultimele zile, Israelul a intensificat atacurile asupra unor instituții financiare legate de Hezbollah din Liban, ceea ce a dus la distrugerea unor clădiri și la creșterea tensiunilor între cele două părți.

Locuitorii din Beirut își exprimă neîncrederea în capacitatea negocierilor conduse de Hochstein de a aduce o soluție rapidă și eficientă.

În acest climat tensionat, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut o încetare imediată a focului și retragerea trupelor israeliene din Liban. De asemenea, el a declarat că nu este posibil să se distrugă o idee precum cea reprezentată de Hezbollah.

În ultimele luni, conflictul din regiune s-a soldat cu mii de morți și sute de mii de persoane strămutate, iar perspectivele pentru o soluție durabilă rămân incerte.

 

(sursa: Mediafax)

 

×