x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden declară război armelor de foc vândute civililor americani

Biden declară război armelor de foc vândute civililor americani

de Şerban Mihăilă    |    16 Feb 2021   •   07:10
Biden declară război armelor de foc vândute civililor americani

Președintele Joe Biden a folosit momentul comemorării a trei ani de la masacrul din Liceul Marjory Stoneman Douglas pentru a da semnalul unei ofensive în vederea modificării legislației asupra vânzării armelor de foc pe teritoriul Statelor Unite. Din cauza influenței imense a industriei de armament în politica americană, încercarea de a revizui această legislație, în țara occidentală cu cele mai multe arme de foc aflate în mâinile populației civile, s-a dovedit de-a lungul timpului o nucă greu de spart pentru toate administrațiile care au încercat să aducă schimbări într-un domeniu controversat, apărat de grupări de lobby extrem de puternice.

Proaspăt instalat la Casa Albă, Joe Biden a cerut Congresului SUA să instituie „reforme legislative de bun simț” asupra vânzării armelor de foc pe teritoriul american. Între măsurile menționate figurează, explicit, verificarea extinsă a tuturor potențialilor cumpărători de arme și interzicerea armelor de asalt, măsuri propuse încă din 2019 de către democrați, dar considerate de republicanii din fosta administrație mult prea radicale, chiar și după masacrele din El Paso și Dayton. Biden a invocat în sprijinul solicitărilor sale „epidemia violențelor provocate de armele de foc” pe teritoriul național. „Cer astăzi Congresului să decreteze aplicarea unor reforme legislative de bun simț, inclusiv solicitarea de verificare extinsă a tuturor vânzărilor de arme, interzicerea armelor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, precum și eliminarea imunității pentru fabricanții de arme care dau intenționat drumul armamentului de război pe străzile noastre”, a transmis Biden la sfârșitul săptămânii trecute, într-un mesaj pentru comemorarea a trei ani de la carnajul din Liceul Marjory Stoneman Douglas, din Parkland, Florida, unde 14 elevi și trei membri ai administrației au fost uciși de un tânăr care absolvise instituția de învățământ. „Administrația mea nu va aștepta ca următorul atac în masă să aducă din nou această solicitare în atenție (...) Vom adopta măsuri pentru a pune capăt epidemiei violențelor provocate de armele de foc și pentru a face comunitățile și școlile noastre mult mai sigure!”, mai precizează mesajul președintelui.  

Parkland, punct de pornire a reformei

Tragedia din Parkland a declanșat un val de emoție în toată țara, iar membrii Congresului au fost asaltați de cereri în vederea modificării legislației asupra armelor de foc. Alături de familiile lor, foarte mulți dintre elevii care au supraviețuit masacrului din 14 februarie 2018 s-au implicat în mișcări de activism pentru adoptarea unei reforme majore a legislației în privința armelor de foc, totul culminând cu inițierea „Marșului pentru Viețile Noastre”. În lunile care au urmat carnajului, senatorul Rick Scott, pe atunci guvernator al statului Florida, a semnat reforme legislative în valoare de 400 de milioane de dolari pentru securitatea în școli, verificarea sănătății mintale și controlul asupra armelor de foc. Ca urmare a imensei presiuni exercitate de societatea civilă, pachetul legislativ a interzis utilizarea de dispozitive care permit armelor să tragă rapid, a crescut vârsta minimă pentru cumpărători, de la 18 la 21 de ani, și a instituit o perioadă de așteptare de trei zile pentru toate achizițiile de arme de foc. La rândul lor, alte state au adoptat măsuri legislative similare în lunile următoare, în vederea extinderii verificărilor celor care vor să cumpere arme, a eliminării dispozitivelor pentru declanșarea focului rapid, precum și a interzicerii încărcătoarelor de mare capacitate. Mai mult, asociația familiilor celor uciși în Parkland a creat un pachet de cărți de joc, numit „Cărțile Rușinii”, pe care l-a trimis Congresului pentru a-i face răspunzători pe congresmenii care au refuzat să ia atitudine în vederea modificării legislației federale în privința controlului armelor de foc. Până la urmă, tot în 2018, în pofida opoziției fostei administrații Trump, dar sub presiunea carnajelor din Parkland și mai ales din Las Vegas, unde, în 2017, un american a ucis 59 de oameni la un concert de muzică country, Departamentul Justiției avea să interzică de la comercializare toate dispozitivele care, atașate armelor, permit utilizarea de rafale rapide. 

Piedici republicane 

În 2019, Senatul, dominat de republicani, a blocat însă inițiativa democraților de a interzice achiziționarea de arme militare de asalt, precum și posibilitatea de a cumpăra doar un anumit tip de încărcătoare. În februarie 2019, Camera Reprezentanților, aflată sub controlul democraților, înaintase o serie de proiecte ambițioase, care prevedeau atât verificarea tuturor potențialilor cumpărători de arme, inclusiv a celor care doresc să facă achizițiile prin Internet sau de la târgurile de armament, cât și extinderea termenului de așteptare pentru americanii care vor să-și procure arme, însă au fost identificați ca fiind „cu probleme” de către sistemul instantaneu de control. Proiectele de lege ale democraților au fost însă blocate de senatorul Mitch McConnel, liderul majorității republicane din Senatul SUA.

Cruciada repornește

După discursul lui Biden, numeroși lideri democrați sunt încrezători că, pentru prima oară în ultimele două decenii, există șanse reale în vederea unei reforme majore în privința controlului vânzărilor asupra armelor de foc. Adoptarea oricărei inițiative legislative în acest domeniu rămâne însă dificilă, deoarece, conform sistemului de validare, în actuala configurație politică este nevoie de obținerea a încă minimum zece voturi din partea republicanilor, din cauza majorității extrem de fragile de care democrații dispun în Senat. Nu în ultimul rând, puternicele grupări de lobby în favoarea armelor de foc se regrupează rapid după schimbarea administrației Trump, în încercarea de a nu pierde din influența enormă pe care o exercită în viața politică americană.

 

Sunt mult mai încrezător decât am fost vreodată în privința modificării, în Senat, a legislației asupra violențelor provocate de arme” 

Senatorul democrat de Connecticut, Richard Blumenthal

×