x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Susținută de Biden, Harris încearcă să își fixeze candidatura la Casa Albă

Susținută de Biden, Harris încearcă să își fixeze candidatura la Casa Albă

de Redacția Jurnalul    |    22 Iul 2024   •   13:45
Susținută de Biden, Harris încearcă să își fixeze candidatura la Casa Albă
Sursa foto: Hepta

Vicepreședintele Kamala Harris nu a pierdut timpul pentru a-și lansa campania prezidențială din 2024, căutând sprijinul colegilor democrați cu susținerea președintelui Joe Biden, după ce acesta s-a retras din cursă din cauza îngrijorărilor legate de vârsta și sănătatea sa, scrie Reuters.

Duminică, oficialii campaniei sale și aliații săi au efectuat sute de apeluri în numele lui Harris, îndemnând delegații la convenția Partidului Democrat de luna viitoare să se alăture nominalizării sale pentru funcția de președinte în alegerile din 5 noiembrie împotriva republicanului Donald Trump.

Mai multe surse au declarat că apelurile, menite să blocheze potențialii contracandidați democrați, au început aproape imediat după ce Biden, în vârstă de 81 de ani, a abandonat cursa.

În același timp, președinții partidelor democrate de stat au susținut-o pe Harris în cadrul unui apel telefonic, au declarat mai mulți participanți.

Harris a vorbit cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, un potențial contracandidat la vicepreședinție, cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și cu președintele Congressional Black Caucus, reprezentantul Steven Horsford, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.

Harris, o femeie în vârstă de 59 de ani care este de culoare și asiatică-americană, ar crea o dinamică complet nouă cu Trump, 78 de ani, oferind o diviziune generațională și culturală vie.

Statele Unite nu au ales încă o femeie președinte în istoria lor de 248 de ani.

„Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a afirmat Trump pe CNN la scurt timp după anunțul lui Biden.

Biden, cea mai în vârstă persoană care a ocupat vreodată Biroul Oval, a declarat că va rămâne la președinție până la încheierea mandatului său, la 20 ianuarie 2025, susținând-o în același timp pe Harris să candideze în locul său.

Casa Albă a declarat că Harris va face declarații pe peluza de sud la 11:30 a.m. ET (15:30 GMT) luni la un eveniment de celebrare a echipelor de campionat universitar NCAA 2023-2024.

Confruntat cu tot mai multe întrebări cu privire la acuitatea sa mentală, Biden este primul președinte în funcție care renunță la nominalizarea partidului său pentru realegere de la președintele Lyndon B. Johnson în timpul războiului din Vietnam, în martie 1968.

Retragerea lui Biden îi lasă înlocuitorului său mai puțin de patru luni pentru a porni o campanie. Democrați proeminenți, inclusiv potențiali contracandidați ai lui Harris, precum guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, au susținut-o imediat pe vicepreședintele Harris.

„Intenția mea este să merit și să câștig această nominalizare”, a declarat Harris. „Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat - și pentru a uni națiunea noastră - pentru a-l învinge pe Donald Trump”.

În ciuda susținerii timpurii pentru Harris, discuțiile despre o convenție deschisă, atunci când democrații se vor reuni la Chicago în perioada 19-22 august, nu au fost complet trecute sub tăcere.

Fostul președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și fostul președinte Barack Obama nu și-au anunțat susținerea, deși ambii l-au lăudat pe Biden.

Alți doi potențiali contracandidați - guvernatorul de Michigan Gretchen Whitmer și guvernatorul de Kentucky Andy Beshear - nu au menționat-o pe vicepreședinte în declarațiile lor.

În contextul în care democrații intră pe un teritoriu necunoscut, președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat că partidul va anunța în curând următorii pași în procesul de nominalizare.

Ceea ce este sigur este că retragerea lui Biden a remodelat din nou o competiție pentru Casa Albă zguduită în mod repetat în ultima lună.

Pe 27 iunie, prestația slabă a lui Biden într-o dezbatere cu Trump i-a determinat pe mulți democrați să îl îndemne să renunțe. Apoi, pe 13 iulie, un bărbat înarmat a încercat să îl asasineze pe fostul președinte Trump.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: biden harris casa alba