x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură pentru Biden. Trump conduce detașat, în cursa pentru Casa Albă

Lovitură pentru Biden. Trump conduce detașat, în cursa pentru Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    11 Dec 2023   •   07:00
Lovitură pentru Biden. Trump conduce detașat, în cursa pentru Casa Albă

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, are probleme serioase, popularitate sa politică aflându-se acum în cel mai de jos punct al președinției sale, dezvăluie un important sondaj de opinie, realizat de prestigioasa publicație „The Wall Street Journal”. Sondajul arată că Biden se află la patru puncte procentuale în urma fostului președinte Donald Trump, într-o ipotetică confruntare în 2024, însă această diferență se mărește odată cu includerea candidaților terți.

Donald Trump îl devansează pe Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024, cu 47% la 43%, dezvăluie un sondaj publicat în weekend, la o zi după ce președintele american l-a catalogat pe predecesorul său drept o persoană „demnă de dispreț”, la un eveniment organizat în California.

Rezultatul i-a pus pe jar pe mulți lideri ai Partidului Democrat, în timp ce alții avertizează că „psihoza sondajelor” trebuie evitată cu orice preț.

Sondajul de opinie realizat de „The Wall Street Journal” (WSJ) îl plasează pe Biden la cel mai scăzut nivel de popularitate din timpul președinției sale, constatare aflată în mare parte în concordanță cu alte studii recente, care au provocat îngrijorare în cercurile democrate, cu mai puțin de un an înainte ca alegătorii americani să meargă la vot.

Când sunt incluși cinci potențiali candidați independenți terți, care atrag un sprijin combinat de 17%, avansul lui Trump se extinde la șase puncte procentuale, 37-31.

Probleme serioase de percepție

Aversiunea față de Biden a devenit larg răspândită: doar 23% dintre alegători consideră că au fost influențați pozitiv de politicile actualului președinte, procent care contrastează puternic cu reminiscențele economice nostalgice din epoca Trump. 

De altfel, termenul „Bidenomics”, cândva un sistem de referință al speranței, se clatină acum serios, cu mai puțin de 30% din rata de aprobare, reflectând o deziluzie generală a societății americane. În acest context, nu e de mirare că actuala administrație de la Casa Albă a încetat să-l mai folosească.

Președintele democrat se confruntă însă și cu alte probleme serioase de percepție.

Participanții la sondaj susțin că Trump este mai bun decât Biden pentru a securiza granița (cu 30 de puncte procentuale), pentru a domoli inflația (cu 21 de puncte) și pentru a construi economia (cu 17 puncte). 

Biden conduce la capitolul politicii în privința avorturilor și, în același timp, alegătorii susțin că el respectă democrația mai mult decât Trump. În schimb, actualul președintele nu este perceput ca fiind mai bun decât Trump în privința reducerii costurilor medicamentelor - o inițiativă-cheie a democraților. 

„Dacă această cursă se bazează pe politică și performanță, atunci Donald Trump are un avantaj semnificativ.”, afirmă sociologul republican Tony Fabrizio, care a realizat sondajul WSJ împreună cu democratul Michael Bocian. „Dacă această cursă este despre temperament, caracter și lucruri de genul acesta, atunci Biden are un avantaj!”, mai spune Fabrizio.

„Lucrurile prosperau sub Trump. Această țară este o afacere și trebuie să fie condusă de un om de afaceri.”, este de părere Aimee Kozlowski, o americancă de 53 de ani cu simpatii republicane, care intenționează să voteze pentru Trump, după ce afacerea sa în domeniul gimnasticii a fost afectată de inflație.

Publicația citează și un votant independent, care spune că Trump nu este „deloc calificat”, adăugând: „Nu știu dacă Biden mai poate rezista încă patru ani, dar îi voi ține pumnii strânși și voi vota pentru el. Biden este cel mai mic dintre cele două rele!”.

Panică în rândul democraților

Deși Biden și-a exprimat dorința de a candida pentru un al doilea mandat, mulți membri ai Partidului Democrat ar dori să îl vadă renunțând, temându-se că vârsta sa înaintată - 81 de ani în ziua alegerilor și 86 de ani după opt ani la Casa Albă, dacă va câștiga anul viitor - îi va îndepărta pe alegători. 

Mai mult, punerea sub acuzare a fiului președintelui, Hunter Biden, săptămâna trecută, în California, pentru nouă acuzații penale în materie fiscală, plasează obstacole suplimentare în calea spre realegerea actualului șef al executivului american.

În timp ce ancheta de opinie a WSJ îi alarmează pe mulți democrați, alții avertizează să nu creadă prea mult în ceea ce unii observatori consideră  a fi „psihoza sondajelor”, anxietate provocată de convingerea că o succesiune de sondaje negative arată ce se va întâmpla peste un an, în loc să se transforme într-un impuls de a acționa, sau de a vota, pentru a o preveni.

În mod similar, WSJ notează că, în timp ce cifrele sale dezvăluie că mulți democrați sunt în general nemulțumiți de Biden acum, ei ar putea totuși să-l susțină în ziua alegerilor, mai ales dacă Trump va fi candidatul republican.

Deocamdată, președintele și-a ajustat mesajele privind economia, punând mai mult accent pe domolirea inflației decât pe crearea de locuri de muncă. Crearea de locuri de muncă bine plătite a fost un obiectiv central al legislației susținute de democrați, care a finanțat noi infrastructuri și producție. Alegătorii consideră însă că locurile de muncă sunt mai puțin alarmante decât prețurile ridicate. 

Casa Albă a anunțat un nou consiliu pentru lanțul de aprovizionare, care vizează în parte limitarea inflației, iar Biden a făcut recent apel la companii să „înceteze cu prețurile exagerate”. 

Președintele și membrii echipei sale de campanie au pus, de asemenea, accentul pe „potențialul de dictator al lui Trump”, în eventualitatea unui al doilea mandat al acestuia la Casa Albă. 

În cealaltă tabără, aliații lui Trump susțin că democrații încearcă să distragă atenția de la problemele economice ale țării, dar și de la situația îngrijorătoare provocată de imigrația de la granița de sud.




 

×
Subiecte în articol: biden trump cursa casa alba