x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden vs Trump ar fi o revanșă strânsă, cu RFK Jr. o amenințare pentru Biden

Biden vs Trump ar fi o revanșă strânsă, cu RFK Jr. o amenințare pentru Biden

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2023   •   22:00
Biden vs Trump ar fi o revanșă strânsă, cu RFK Jr. o amenințare pentru Biden

O revanșă electorală care se anunță pentru anul viitor între președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump ar fi o luptă strânsă, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos. Americanii ar putea avea însă și o a treia opțiune, Robert F. Kennedy Jr., care l-ar avantaja pe Trump.

O revanșă electorală iminentă anul viitor între președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump ar fi o luptă strânsă, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, ambii candidați având vulnerabilități profunde care i-ar putea costa Casa Albă.

Biden, un democrat în vârstă de 81 de ani, continuă să fie afectat de îndoielile alegătorilor cu privire la soliditatea economiei, precum și de preocupările legate de securitatea frontierei dintre SUA și Mexic și de îngrijorările legate de criminalitate.

Fostul președinte republican Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu propriile sale griji, inclusiv cu patru procese penale pentru o sumedenie de acuzații legate de tentativele sale de a anula alegerile prezidențiale din 2020 și de gestionarea documentelor clasificate. O condamnare înainte de alegerile din 5 noiembrie 2024 l-ar putea costa un sprijin semnificativ, potrivit sondajului.

Sondajul, realizat online între 5 și 11 decembrie, a intervievat 4.411 adulți americani din întreaga țară și a avut o marjă de eroare de 2%.

În general, cercetarea de piață a arătat o apatie în rândul multor alegători față de o potențială revanșă Biden - Trump. Șase din zece respondenți s-au declarat nemulțumiți de sistemul politic american cu republicani și democrați și doresc o a treia opțiune.

Ar putea să aibă o a treia opțiune în persoana activistului Robert F. Kennedy Jr., care a lansat o candidatură independentă. Sondajul a arătat că Kennedy, care face parte dintr-o familie politică istorică, ar putea atrage mai mult sprijin din partea lui Biden decât din partea lui Trump. Avansul lui Trump s-a mărit cu cinci puncte procentuale atunci când respondenților li s-a oferit opțiunea de a vota pentru Kennedy.

Aproximativ 16% dintre respondenți l-au ales pe Kennedy atunci când li s-a oferit această opțiune, în timp ce Trump a avut un sprijin de 36%, față de 31% pentru Biden.

Kennedy, al cărui unchi John F. Kennedy a fost președinte și al cărui tată, Robert, a fost senator și procuror general, se confruntă cu o provocare pentru a strânge suficiente semnături spre a intra pe buletinul de vot în toate cele 50 de state. Săptămâna trecută, un comitet de strângere de fonduri a declarat că va cheltui până la 15 milioane de dolari pentru a-l înscrie pe Kennedy pe buletinul de vot în 10 state, ca o măsură de pornire.

Candidații din eșalonul al treilea au influențat rezultatul alegerilor din SUA chiar și fără să câștige. În 1992, de pildă, o prezență consistentî în alegeri a lui Ross Perot a ajutat ca democratul Bill Clinton să ajungă la Casa Albă, iar în 2000 unii democrați au acuzat candidatura lui Ralph Nader că a contribuit la înfrângerea lui Al Gore în fața republicanului George W. Bush.

În altă ordine de idei, 54% dintre respondenți au fost de acord cu o afirmație conform căreia "imigrația face viața mai grea pentru americanii născuți în țară", o proporție similară spunând că Trump a fost cel mai bun candidat pentru această problemă.

 

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: biden trump sondaj