x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Big Ben se întoarce în viața cotidiană a Londrei după 5 ani de tăcere

Big Ben se întoarce în viața cotidiană a Londrei după 5 ani de tăcere

de Giulia Anghel    |    13 Noi 2022   •   07:00
Big Ben se întoarce în viața cotidiană a Londrei după 5 ani de tăcere
Sursa foto: Hepta

Celebrul Big Ben bate din nou în Londra, după 5 ani de tăcere și 95 de milioane de dolari investiți în restaurarea acestuia.

Orologiul emblematic al capitalei Regatului Unit a fost pus în funcțiune permanent, astăzi, după ce a trecut prin cel mai ambițios proiect de renovare, scrie washingtonpost.com.

Păzitorul Marelui Ceas și echipa sa de orologi au testat clopotele, vineri la ora 11.00, iar oamenii s-au adunat în apropiere de Whitehall pentru a onora Ziua Armistițiului. Totul a decurs bine.

Proiectul de restaurare a început în 2017 și a costat 95 de milioane de dolari. Turnul Elizabeth și cadranul cu ceas au fost acoperiți cu schele, iar clopotele au fost reduse la tăcere, cu excepția nopților de Revelion, a Brexitului și la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, când un mecanism de înlocuire l-a făcut să răsune de 96 de ori, o dată pe minut, pentru fiecare an al lungii vieți a monarhului.

Clopotul mare va anunța ora și va mai bate la fiecare sfert de oră, sunând notele G-sharp, F-sharp, E și B.

Când mecanismul de ceas din epoca victoriană a început să bată, în 1859, a fost cel mai mare și mai precis orologiu cu patru fețe din lume.

Sunetul profund al gongului a fost auzit în multe filme, seriale de televiziune și videoclipuri. Turnul Elizabeth este unul dintre cele mai recunoscute monumente arhitecturale din lume, alăturiTurnul Eiffel din Franța și piramidele din Giza, Egipt.

Londonezii se îngrijorează de 5 ani fără Big Ben

Aceasta a fost cea mai lungă perioadă de absență a celebrului ceas londonz. În cei 163 de ani, clopotele au tăcut doar de câteva ori, în timpul unor zăpezi abundente, înghețuri puternice și reparații scurte. 

„Minunat, minunat, a trecut mult timp de când nu l-am mai auzit”, spune Art Wallace, un bărbat de 56 de ani din Yorkshire, aflat în vizită în capitala Marii Britanii, împreună cu mama sa. 

A bătut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca un simbol al sfidării londonezilor în timpul bombardamentelor, chiar dacă luminile cadranului erau stinse noaptea pentru a nu ajuta avioanele germane să vadă țintele.

Renovarea turnului și a turlei sale aurite, cadranele din sticlă și piatră, mecanismul și clopotul a fost complexă și, abia acum, după ce echipa de conservare a dat la o parte schela, se vede cât de mare nevoie avea de reparații.

Feroneria era ruginită, acoperișul curgea, pietrele se prăbușeau, iar vopseaua neagră din jurul cadranului ceasului era scorojită. Reparațiile ieftine făcute în anii 1950 au înrăutățit lucrurile. Mecanismul ceasului și loviturile de clopote au fost scoase și duse la Cumbria Clock Company, unde specialiști în ceasuri din Lake Districtul Angliei au curățat și reparat peste 1.000 de piese separate.

În weekendul Zilei Amintirii, un videoclip cu căderea macilor, floarea care simbolizează britanicii pierduți în război, va fi proiectat pe turnul renovat. Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, a declarat că această acțiune va fi „un sfârșit potrivit pentru o săptămână comemorativă în Parlament, într-un an deosebit de trist și de emoționant”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: big ben londra