x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Big Brother revine. Cu avionul de Paris

Big Brother revine. Cu avionul de Paris

de Marina Constantinoiu    |    Gabriela Antoniu    |    08 Ian 2015   •   19:15
Big Brother revine. Cu avionul de Paris

Incidentele din Franţa au readus în discuţie, în regim de urgenţă, “legea Big Brother” şi cea a cartelelor pre-pay
După atacul terorist de la Paris, Ministerul pentru Societatea Informaţională a convocat joi un grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Ministrul Sorin Grindeanu a anunţat, după şedinţă, că a transmis Parlamentuluiu mai multe propuneri privind legile referitoare la reţinerea datelor (Legea Big Brother) şi cea a cartelelor preplătite, declarate neconstituţionale anul trecut de judecătorii Curţii Constituţionale (CCR).

Grindeanu a spus că propunerile înaintate vin inclusiv din partea societăţii civile şi vor fi supuse dezbaterii publice. Anterior, ministrul a susţinut că în urma deciziilor CCR şi Curţii de Justiţie a UE s-a creat un vid legislativ cu posibile consecinţe negative asupra desfăşurării activităţii organelor de urmărire penală, a instanţelor de judecată şi a organelor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Ce prevedeau
Legea Big Brother prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de Internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale. Legea cartelelor prepay introducea obligativitatea ca persoanele care deţin o cartelă telefonică prepay precum şi cele care vroiau să cumpere o astfel de cartelă să se înregistreze din 2015 la operatorul de telefonie cu un act de identitate. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a subliniat la rândul său că legile privind cartele preplătite şi reţinerea datelor ar putea constitui, dacă le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism. “Între dreptul la viaţă şi dreptul la secretul corespondenţei, bineînţeles alegem dreptul la viaţă, chiar cu diminuarea sau cu îngrădirea, în limite legale, bineînţeles, şi cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenţă şi comunicare", a spus Tiberiu Niţu. El a mai spus că, pentru a preveni şi acţiona ferm împotriva actelor teroriste nicio măsură nu este disproporţionată.

Semne de întrebare
Poate. Dar să nu uităm că şi în Franţa înregistrarea cartelelor prepay e obligatorie, iar directiva Big Brother este pusă în aplicare. Rezultatele se văd. Atacuri teroriste au loc, atacatorii fug de la locul faptei şi sunt prinşi cu mare greutate, dacă sunt prinşi, suspecţi de terorism sunt “în atenţie”, dar comit fapte nestingheriţi etc. Discuţia este deschisă.

Deocamdată, Franţa este în stare de şoc, iar francezii încearcă să facă faţă exprimându-şi în varii moduri unitatea. Momente de reculegere, manifestaţii uriaşe de susţinere a libertăţii de exprimare şi de respingere a terorii, toate s-au petrecut în urma unei mobilizări ad-hoc pe Internet şi nu numai.

La ora redactării acestui material, autorităţile dispuneau de identităţile a trei suspecţi, desfăşurând o acţiune-monstru de căutare a autorilor atacului de la sediul Charlie Hebdo. Rivalităţile politice au fost date uitării, preşedintele Francois Hollande făcând apel la experienţa foştilor preşedinţi francezi şi a tuturor specialiştilor în materie de luptă antiteroristă.

Vor apărea pe tarabe

Ce a mai rămas din redactia Charlie Hebdo promite să supravieţuiască în print, iar miercurea viitoare publicaţia să apară pe tarabe. De la 45.000 tiraj, cât avea până la atac, la un milion de exemplare, câte vor fi tipărite pentru miercuri! Informaţia a fost furnizată la postul France Info de avocatul şi colaboratorul revistei, Richard Malka.

“Trebuie să opunem rezistenţă în faţa fricii, tăcerii, urii, să luptăm cu raţiune, cu ajutorul cuvântului, a râsului şi surâsului. Trebuie să surâdeţi dacă vreţi să ne ajutaţi, să râdeţi şi să faceţi în aşa fel încât tot acest lucru să aibă un sens”, a afirmat el.

Jurnaliştii care au supravieţuit atentatului de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo vor fi găzduiţi în sediul ziarului Liberation, sunt sprijiniţi de multe alte mass-media franceze şi primesc dovezi de solidaritate din întreaga lume. Caricaturi semnate de unii dintre ziariştii ucişi joi au fost reproduse în foarte multe publicaţii de pe tot globul.

Următorul număr din Charlie Hebdo va avea mai puţin de 16 pagini, formatul său obişnuit, dar se va găsi în toate punctele de vânzare a presei, a subliniat Richard Malka, reinterând un apel la “conştientizare” şi unitate naţională în toate regiunile ţării.

Profit macabru
Unii sunt gata de orice ca să facă rost de bani, chiar să profite de pe urma unor evenimente tragice ca atentatul de miercuri asupra redacţiei revistei satirice Charlie Hebdo de la Paris. Pe site-ul eBay au fost postate zeci de anunţuri de vânzare a unor exemplare din Charlie Hebdo, cu preţuri până la 1.210 euro pentru numărul intitulat Charia Hebdo, scrie lefigaro.fr.

Internauţii au remarcat joi dimineaţă apariţia unui business deosebit pe site-ul de licitaţie online eBay: numere din revistă au fost scoase la vânzare la diferite preţuri, de la 10 euro la câteva sute, recordul fiind deţinut de Charia Hebdo - 1.210 euro -, apărut în 2011 şi care a provocat atacarea sediului publicaţiei cu cocktailuri Molotov.

Odată făcută oferta, încep să apară licitatorii: nu mai puţin de 46 de oferte au fost făcute deocamdată pentru exemplarul cel mai scump.

Se pare că, din păcate, tragediile nu fac aceeaşi impresie asupra tuturor: acum câteva luni, Le Figaro scria despre comerţul înfloritor cu produse apărute pe marginea virusului Ebola, care s-a dezvoltat pe web.

Apel la reţinere pe Twitter
Poliţia naţională franceză le-a cerut joi utilizatorilor reţelei sociale Twitter să posteze doar “informaţiile oficiale comunicate de autorităţi” despre atentatul de miercuri împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane.

Cu hashtag-ul #CharlieHebdo şi de pe contul său oficial de Twitter, @PNationale, poliţia franceză insistă în ultimul său mesaj pe importanţa “de a nu contribui la difuzarea de fotografii/video/relatări rău-intenţionate” şi cere utilizatorilor să nu le transmită mai departe şi nici să nu le includă în lista de postări favorite. Poliţia le mai cere utilizatorilor Twitter să nu interfereze cu munca anchetatorilor “difuzând informaţii false şi #zvonuri”.

Din acest motiv, poliţia franceză sugerează folosirea în exclusivitate a informaţiilor publicate chiar pe contul său, pe cel al Ministerului de Interne (@Place_Beauvau) şi al Prefecturii poliţiei (@prefpolice). Pe cele trei conturi menţionate sunt postate fotografiile celor doi principali suspecţi ai atentatului de la Charlie Hebdo şi un număr de telefon pentru ca eventuali martori să poată oferi informaţii poliţiei.

×
Subiecte în articol: atac terorist charlie hebdo