x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bijutierii occidentali refuză diamantele rusești

Bijutierii occidentali refuză diamantele rusești

de Redacția Jurnalul    |    04 Noi 2023   •   10:20
 Bijutierii occidentali refuză diamantele rusești
Sursa foto: Hepta

La doar câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Thierry Tugendhaft, comerciant de diamante din Anvers, a început să primească telefoane de la marii bijutieri din Paris care îi cereau să nu le mai furnizeze pietre rusești, relatează Reuters.

Nu a fost singurul. Alte firme de diamante din Anvers, cel mai mare centru mondial de comerț cu diamante brute și de tăiere a celor mai mari pietre prețioase, au fost rugate să evite pietrele rusești. Nu este o sarcină ușoară în condițiile în care Rusia furnizează aproximativ o treime din cererea globală.

Acum, puterile occidentale doresc să oficializeze boicotul printr-o interdicție oficială a pietrelor rusești.

Un anunț din partea G7 este așteptat de câteva săptămâni, dar dezacordul asupra detaliilor întârzie lucrurile, a declarat o sursă care are cunoștință despre acest subiect.

Marii bijutieri occidentali, de la Tiffany's la Cartier și Van Cleef & Arpels, au ținut să se distanțeze de comerțul profitabil cu diamante din Rusia.

Importurile de diamante brute rusești sunt acum la mai puțin de 5% din nivelurile de dinainte de război, a declarat sursa.

Tugendhaft, șeful T. Diamonds BVBA, a declarat că aproximativ 50% din diamantele sale brute obișnuiau să provină din Rusia datorită calității lor ridicate. Cumpărătorii săi i-au dat doar șase săptămâni pentru a găsi surse alternative de aprovizionare.

„Tranziția a fost destul de rapidă, deoarece eram deja în discuții cu Canada, în timp ce încă mai cumpăram din Rusia”, a declarat Tugendhaft din biroul său din clubul de diamante din Antwerp.

În prezent, compania sa își procură aproximativ 80% din diamante din Canada, iar restul din țări africane, inclusiv Lesotho, Africa de Sud și Botswana.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: diamante Rusia pietre pretioase