x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţ provizoriu - 12 morţi şi peste 100 de răniţi în Pakistan, după cutremurul înregistrat în Afganistanul vecin

Bilanţ provizoriu - 12 morţi şi peste 100 de răniţi în Pakistan, după cutremurul înregistrat în Afganistanul vecin

26 Oct 2015   •   12:51
Bilanţ provizoriu - 12 morţi şi peste 100 de răniţi în Pakistan, după cutremurul înregistrat în Afganistanul vecin

Doisprezece oameni şi-au pierdut viaţa şi peste o sută de persoane au fost rănite în Pakistan, în urma cutremurului de peste 7 grade care s-a produs luni în masivul Hindu Kush din nord-estul Afganistanului vecin, afectând mai multe ţări din Asia de Sud, relatează France Presse.

Institutul american de geofizică (USGS) a revizuit în jos magnitudinea seismului, de la 7,7 la 7,6, apoi la 7,5 grade. Departamentul pakistanez de meteorologie a evaluat, la rândul său, magnitudinea la 8,1 grade. Cutremurul a fost resimţit în capitalele Indiei, Afganistanului şi Pakistanului, făcând să se clatine clădirile timp de aproape un minut şi determinând oamenii să iasă în stradă.

Potrivit unor surse spitaliceşti citate de AFP, peste o sută de persoane au fost rănite în Valea Swat, în Pakistan. Reuters, care citează tot surse medicale, scrie că s-au înregistrat şi doisprezece decese.

Cutremurul s-a produs la şase luni după cel devastator înregistrat la 24 aprilie în Nepal, cu magnitudinea de 7,8, unde mii de oameni şi-au pierdut viaţa şi aproape un milion de locuinţe au fost distruse. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs în nordul Pakistanului cu zece ani în urmă, la 8 octombrie 2005, ucigând aproximativ 75.000 de oameni.

Regiunea muntoasă Hindu Kush este activă seismic, cu mişcări tectonice ce pot determina eliberări enorme şi distructive de energie.

×
Subiecte în articol: cutremur afganistan