x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bild: Riscul de hemoragie sau de infecţie rămâne mare în cazul lui Schumacher. Casca şi schiurile lui vor fi expertizate, a decis justiţia

Bild: Riscul de hemoragie sau de infecţie rămâne mare în cazul lui Schumacher. Casca şi schiurile lui vor fi expertizate, a decis justiţia

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    13 Ian 2014   •   17:27
Bild: Riscul de hemoragie sau de infecţie rămâne mare în cazul lui Schumacher. Casca şi schiurile lui vor fi expertizate, a decis justiţia

Nu este, cu siguranţă, o premieră pentru laboratoriul Şcolii Naţionale de schi şi alpinism (Ensa) din Chamonix, dar amploarea cazului este. Justiţia a decis să încredinţeze expertizarea căştii şi a schiurilor cu care era echipat campionul mondial de Formula 1 Michael Schumacher în ziua accidentului său la schi, în staţiunea franceză Meribel acestei Ensa.
“Judecătorul a decis să încredinţeze acest prim nivel de anchetă Sistemului naţional de observaţie a securităţii montane (SNOSM), care face parte din Şcoala Naţională de Sporturi Montane (ENSM, din care face parte Ensa). Pentru noi, este o dovadă de încredere”, comentează, pentru cotidianul Le Dauphine, Bruno Bathune, directorul ENSM.
SNOSM este un organism de stat, care operează pentru ministerele de Interne şi al Sporturilor. Rolul său este de a analiza accidentele de munte, pentru a se putea, din concluziile trase, crea protocoale de prevenţie.

Un laborator cu experienţă
Cât despre laboratorul ales de justiţie, acesta se ocupă în mod obişnuit de testarea materialului destinat alpinismului. Nu este deloc o situaţie ieşită din comun, aceea ca justiţia să facă apel la astfel de servicii, mai ales când este vorba despre anchete privind accidente cu parcurs acrobatic, scrie sursa citată.
“Bineînţeles, nu este exclusă posibilitatea ca justiţia, dar şi asiguratorii, să facă apel şi la alţi experţi”, a mai spus directorul ENSM. “Ce putem noi să aducem la dosar este punerea în perspectivă a accidentului propriu-zis căruia i-a căzut victimă Michael Schumacher şi a practicării unui sport montan, cu riscurile şi constrângerile sale”, a mai spus acesta.
Întrebat ce anume se va face cu casca şi schiurile, acesta refuzat să explice, apărându-se cu secretul de serviciu şi dând asigurări că din laboratorul Ensa nu se va scurge nicio informaţie, căci de asta ţine credibilitatea instituţiei.

Situaţia este neschimbată. Muţenie totală la spital
Cât despre starea sănătăţii lui Schumi, aceasta rămâne neschimbată. Familia sa a solicitat presei să părăsească perimetrul destinat ei în faţa spitalului din Grenoble unde este internat Schumacher, pentru a nu mai pune presiune asupra personalului medical, cu scopul de a obţine informaţii din dosarul medical al pacientului.
Schumacher a intrat în cea de-a treia săptămână de comă artificială, menţinută de medici pentru a încerca să nu streseze şi mai mult creierul pacientului. Starea sa este considerată în continuare critică, anunţă Eurosport France.
Din momentul în care soţia pilotului de Formula 1, nici echipa medicală, nici familia sa nu au mai emis buletine de sănătate oficiale.

S-au mai făcut câteva tomografii
Cotidianul german Bild scrie, citând surse familiarizate cu cazul, că starea sănătăţii lui Schumacher rămâne stabilă, dar tot critică, “neînregistrând modificări de la ultimul comunicat emis de medici”.
Între timp au fost efectuate câteva tomografii ale creierului. Concluzia: riscul de hemoragie sau de infecţie rămâne mare. Este încă într-o fază în care viaţa sa este în pericol.

“Medicii vor să vadă care sunt părţile afectate din creier şi care sunt cele care funcţionează”, explică ziarul german.
“Data la care urmează să fie emis următorul buletin de sănătate oficial nu este clară. Ar putea dura săptămâni, ba chiar luni până se va mai face un astfel de anunţ”, adaugă sursa citată.

Jean Alesi îl atacă pe Philippe Streiff
În acest weekend, fostul pilot de Formula 1 Jean Alesi l-a atacat puternic pe Philippe Streiff, un alt pilot francez, pentru că a divulgat informaţii referitoare la starea sănătăţii lui Michael Schumacher.
“Aş vrea să spun doar o vorbă în legătură cu Michael Schumacher: continuăm să ne rugăm pentru el şi sperăm că va fi totul bine. Şi profit de acest moment pentru a spune că am fost foarte dezamăgit şi enervat să văd că există un pilot francez (Philippe Streiff) care a făcut o conferinţă de presă, vorbind despre Michael Schumacher. Acum trebuie să-i respectăm familia şi să lăsăm timpul şi mai ales medicii, care îi sunt la căpătâi lui Michael, să-şi facă treaba”, a declarat Jean Alesi la RMC Sport.

Accesul la dosarul medical, restricţionat
De altfel, dosarul medical al lui Schumacher nu mai poate fi consultat decât de un număr restrâns de persoane, cei circa 1.600 de membri ai personalului medical (dintre care mulţi au avut deja acces până acum) nemaiavând permisiunea de a-l consulta.
Potrivit Bild, personalul a primit un e-mail în care i se reamintea faptul că dosarele medicale nu pot fi consultate decât de medicii care se ocupă direct de caz.

Dezminţiri din Elveţia
Pe de altă parte, spitalul cantonal din Aarau (Elveţia) a ţinut să reacţioneze ferm la articolul apărut în cotidianul Le Matin, care lăsa să se înţeleagă că doctorul Frederic Rossi critica tratamentul pe care Centrul spitalicesc universitar din Grenoble i-l administrează lui Michael Schumacher, scrie 7sur7.be.
“Conducerea clinicii de neurologie a spitalului cantonal din Aarau confirmă oficial că medicul Frederic Rossi nu critică, în nicio circumstanţă, tratamentul administrat lui Schumacher. Craniectomia decompresivă face parte din actele terapeutice utilizate în clinica noastră. Articolul din cotidianul Tages-Anzeiger de vineri, 10 ianuarie, prezintă rezultatele unui studiu al doctorului Rossi, în legătură cu detaliile chirurgicale ale tratării traumatismelor cranio-cerebrale severe în Elveţia. Posibilele complicaţii chirurgicale au fost şi ele scoase în evidenţă. Datele pun în evidenţă doar că această craniectomie poate fi asociată cu anumite complicaţii. În niciun caz detaliile tratamentului medico-chirurgical aplicat în cazul persoanei sus-menţionate nu au fost evocate, comentate sau chiar apreciate; acestea fiind oricum absolut confidenţiale”, explică spitalul într-un comunicat citat de 7sur7.be.
Spitalul îşi exprimă regretul că ziarele au preluat afirmaţiile axându-se doar pe partea senzaţională, în timp ce medicul nu făcea decât să prezinte de manieră generală tratamentele în caz de traumatisme craniene.

×