x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale

Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale

23 Feb 2019   •   14:30
Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale

Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale din rândurile sale, a recunoscut sâmbătă cardinalul german Reinhard Marx, consilier apropiat al papei Francisc, în cadrul unui summit pe această temă care are loc zilele acestea la Vatican, informează France Presse. 

''Administraţia nu a ajutat la îndeplinirea misiunii Bisericii, ci, dimpotrivă, a ascuns-o, a discreditat-o şi a făcut-o imposibilă. Dosare care ar fi putut documenta aceste acte teribile şi indica numele celor responsabili au fost distruse sau chiar nu au fost constituite", a declarat preşedintele Conferinţei Episcopilor din Germania într-un discurs rostit în faţa a 190 de participanţi la reuniune. 

"Abuzul sexual asupra copiilor şi tinerilor este, într-o măsură considerabilă, cauzat de abuzul de putere din cadrul administraţiei", a susţinut cardinalul german, în lunga sa prezentare despre necesitatea ca Biserica să aibă o administraţie la înălţimea scandalurilor sexuale care i-au stricat imaginea. 

"În locul vinovaţilor, victimele au fost cele mustrate şi cărora li s-a impus să tacă", a spus el. 

''Proceduri şi procese stabilite pentru urmărirea penală a infracţiunilor au fost în mod deliberat nerespectate, mai degrabă lăsate deoparte şi ignorate. Drepturile victimelor au fost, de fapt, călcate în picioare şi lăsate la capriciile unor persoane individuale", a spus cardinalul Marx. 

El a estimat, de asemenea, că "secretul pontifical" adesea invocat de Biserică nu avea nicio justificare, în opinia sa, în faţa cazurilor de abuz sexual comis de membrii săi. 

Responsabilul religios a cerut, totodată, o mai mare transparenţă în jurisprudenţa Bisericii, o cerere importantă a victimelor abuzurilor sexuale. Potrivit cardinalului german, numărul cazurilor examinate de instanţele bisericeşti şi detaliile acestor cazuri trebuie să fie făcute publice cât mai mult posibil. 

La Vatican se desfăşoară de joi un summit de patru zile, deschis de papa Francisc, pe tema "protejării minorilor", la care participă aproape 200 de figuri importante din ierarhia Bisericii Catolice. Acest eveniment fără precedent a fost organizat în urma unei noi serii de scandaluri izbucnite în Statele Unite, Chile şi în alte părţi ale lumii, care au exacerbat criza generată de preoţii care au comis abuzuri asupra minorilor, care afectează deja de zeci de ani Biserica Catolică.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: abuzuri sexuale biserica catolica