Vaticanul a ajuns la concluzia că Biserica Catolică este "unica biserică adevărată a lui Isus Cristos", stărnind controverse in răndul creştinilor de alte rituri.
Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, instituţia Bisericii Catolice care este urmaşa temutei Inchiziţii, a oferit ieri intepretarea oficială despre poziţia Bisericii conduse de Episcopul Romei. Astfel, Biserica Catolică este "unica biserică adevărată a lui Isus Cristos", relatează AFP. Celelalte confesiuni creştine sunt aşezate de documentul de 16 pagini emis de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei sub umbra unei "răni", căci ele nu recunosc primatul pontifical, comentează Washington Post, citănd un material pregătit de Reuters.
REINTERPRETARE. Textul pregătit de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, organism condus de cardinalul Joseph Ratzinger inainte de a deveni Papa Benedict al XVI-lea, după moartea lui Ioan Paul al II-lea in aprilie 2005, este in fapt o dezvoltare a unor teze cuprinse intr-un text al instituţiei datănd din 5 septembrie 2000, intitulat "Dominus Iesus" in care, printre altele, protestanţii nu erau consideraţi membri ai unor "Biserici" veritabile. Termenul grecesc originar "catholicos" inseamnă de altfel "universal", ajungănd să desemneze insă biserica creştină vestică de rit latin, romano-catolică. Extrem de sensibila dispută intre Biserica Romano-Catolică şi cea Ortodoxă privind intăietatea uneia dintre cele două confesiuni creştine a punctat toată istoria timpurie a creştismului european, ajungăndu-se in cele din urmă la Marea Schismă din 1054. Controversa legată de textul publicat ieri practic anulează hotărările Conciliului Vatican II, din 1962-1965, văzut ca o incercare de modernizare a Bisericii Catolice prin ecumenism, deschiderea faţă de celelalte biserici.