x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Ortodoxă din Cipru se oferă să salveze statul!

Biserica Ortodoxă din Cipru se oferă să salveze statul!

de Marina Constantinoiu    |    20 Mar 2013   •   16:22
Biserica Ortodoxă din Cipru se oferă să salveze statul!

Patriarhul puternicei Biserici Ortodoxe din Cipru, Chrysostomos al II-lea, a declarat miercuri că este gata să pună la dispoziţia statului imensele averi bisericeşti, pentru a putea ajuta la ieşirea din criza economică.

Oferta vine după ce planul de salvare european propus Ciprului, amplu discutat zilele acestea, a fost respins de Parlamentul cipriot.
Arhiepiscopul le-a declarat jurnaliştilor că Biserica propune ipotecarea bunurilor sale pentru achiziţionarea de titluri de stat, fără a face alte precizări. El a avut o întrevedere cu preşedintele Nicos Anastasiades, ocazie cu care a prezentat această ofertă, precizează AFP.

Terenuri în proprietate şi acţiuni la companii

“Totalitatea patrimoniului Bisericii este la dispoziţia acestei ţări, pentru a o împiedica să se prăbuşească”, a declarat el pentru presă, adăugând că situaţia economică a insulei este “gestionabilă”.

Biserica cipriotă este cel mai important proprietar funciar din insulă şi deţine numeroase participaţii la mai multe companii. Ea este şi acţionar la banca cipriotă Hellenic Bank.

Chrysostomos a refuzat să dea cifre exacte, dar a estimat că averile Bisericii se ridică la zeci de milioane de euro. “Nu-ul Parlamentului este un mesaj puternic pentru a spune că nu vă puteţi juca cu noi!”, a spus el, pe ton de avertisment către Occident.

Planul cel hulit

Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană au anunţat în weekend că Guvernul din Cipru a acceptat un program de salvare care presupune, pe lângă măsuri fiscale tradiţionale, şi aplicarea unei taxe speciale asupra depozitelor bancare din ţară pentru a obţine 5,8 miliarde euro, bani destinaţi recapitalizării băncilor.

 Cuantumul taxei a fost stabilit iniţial la 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 euro, respectiv 9,9% pentru cele mai mari. În ultimele zile s-au vehiculat mai multe variante pentru a creşte şansele acordului să treacă prin Parlament, vizând reducerea poverii asupra micilor economii, în defavoarea depozitelor mari.

 Se estimează că o treime din depozitele bancare de 68 miliarde euro din Cipru sunt deţinute de companii şi investitori din Rusia. Firme sau persoane din Marea Britanie şi Grecia deţin de asemenea economii semnificative în Cipru.

Furie şi îngrijorare

 Decizia de taxare a depozitelor bancare a provocat furie în Cipru şi îngrijorare pe plan internaţional, unde a fost considerată un precedent periculos pentru zona euro.

 Bursele au scăzut marţi, iar euro a coborât la minimul ultimelor  patru luni faţă de dolar, din cauza posibilităţii unui impas în Cipru.
 Protestatarii adunaţi marţi seară în faţa Parlamentului de la Nicosia au aplaudat rezultatul dezbaterilor: 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi nici un vot pentru.

×
Subiecte în articol: biserica cipru