x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BISERICA ORTODOXĂ / Kiril, patriarhul ruşilor

BISERICA ORTODOXĂ / Kiril, patriarhul ruşilor

de Daniela Cârlea Şontică    |    Mihaela Matachita    |    28 Ian 2009   •   00:00
BISERICA ORTODOXĂ / Kiril, patriarhul ruşilor

Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales aseară patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.



Reprezentanţii aleşi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, arhierei, clerici şi mireni s-au reunit ieri în impunătoarea Catedrală Hristos Mântuitorul din Moscova pentru a-l alege pe noul Patriarh. Timp de trei zile, cei peste 700 de delegaţi din 157 de parohii din Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova şi alte republici fost sovietice, din Europa de Vest, America de Nord şi cea de Sud, Asia şi Australia, în total 64 de ţări, s-au reunit pentru a decide prin vot secret care dintre cei trei candidaţi să ocupe Scaunul Patriarhiei, vacant după ce Aleksei al II-lea (72 de ani) a murit la sfârşitul anului trecut.

SPERANŢE ROMĂNEŞTI
Patriarhia Română doreşte ca relaţiile dintre cele două Biserici "să fie mai strânse, de cooperare, de dialog şi de înţelegere reciprocă", este dorinţa exprimată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. Speranţa românilor este îndreptăţită, întrucât reactivarea celor trei episcopii româneşti din Basarabia în octombrie 2007 nu a picat prea bine Patriarhiei de la Moscova. "Din punctul nostru de vedere, considerăm că trebuie să existe continuitate în relaţiile interortodoxe şi chiar o preocupare mai intensă a tuturor Bisericilor Ortodoxe de a aduce o mărturie comună în societatea secularizată de astăzi", a spus Părintele Patriarh Daniel. Sinodul Arhieresc i-a desemnat drept candidaţi pe mitropolitul Kiril al Smolenskului şi Kaliningradului, mitropolitul Klement al Kalugăi şi Borovskului, şeful administraţiei Patriarhiei Moscovei, şi pe mitropolitul Filaret al Minskului şi Sluţkului. Kiril este cel care i-a spus Prea Fericitului Daniel în decembrie 2008 că ar fi dorit să vină la Bucureşti pentru a discuta anumite probleme de actualitate. Teoretic, mai pot intra în cursă şi alţii. Dar primul vot a fost programat ieri după-amiază, candidatul trebuind să obţină jumătate plus unul din sufragii. Al 16-lea Patriarh al Moscovei şi întregii Rusii va fi învestit duminică. Procesul de desemnare a noului Patriarh a avut loc pe fondul discuţiilor privind evoluţia rolului acestuia în societatea rusă, cât şi relaţiile sale cu statul. În mesajul de salut adresat participanţilor reuniţi în catedrala reconstruită identic în 1991-2000 după ce fusese distrusă pe timpul lui Stalin, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat speranţa în "continuarea dezvoltării cooperării fructuoase între Biserica Ortodoxă şi stat".

Kiril, Klement sau Filaret?

Kiril (62 de ani), omniprezent la televiziune, este patriarh interimar, iar partizanii săi afirmă că se bucură de susţinerea Kremlinului. Duminică, el a obţinut de trei ori mai multe voturi decât Klement (59 de ani). Kiril este mai deschis faţă de lume, a condus diplomaţia Bisericii Ruse, detractorii reproşându-i chiar că ar avea simpatii faţă de catolici. Persoană extrem de puţin publică, Klement, ale cărui legături cu puterea au fost întotdeauna foarte strânse (aceasta fiind o tradiţie rusească indiferent de regimul politic), este descris drept un conservator fără carismă, dar cu puternic sprijin în rândurile clerului. Filaret (73 de ani), exarhul Belarusiei, ar fi avut şanse doar dacă rivalitatea dintre primii doi risca divizarea Bisericii. El s-a retras însă în favoarea lui Kiril.

×
Subiecte în articol: externe kiril