Recentele atentate din Sri Lanka demonstrează că bisericile au devenit principalele obiective pentru atacurile provocate de ură. În medie, 105 biserici și clădiri creștine sunt incendiate sau atacate în fiecare lună, adică peste trei în fiecare zi, a anunțat misiunea neconfesională americană „Open Doors” („Uși Deschise”), care-i sprijină pe creștinii persecutați din peste 70 de țări. În plus, o medie de 345 de creștini sunt uciși lunar, din motive legate de convingerile lor religioase.
„Open Doors” este însă de părere că, în curând, aceste cifre vor fi depășite, deoarece incidentele violente asupra creștinilor se înmulțesc pe zi de trece. Pe lângă decapitări și alte forme de exterminare, torturarea fizică a creștinilor rămâne o problemă extrem de gravă, credincioșii din întreaga lume fiind expuși, de asemenea, la încarcerare, confiscarea locuințelor și bunurilor personale și violuri, mai arată „Open Doors”. Țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu își intensifică persecuțiile împotriva creștinilor, până la cote alarmante. Revendicate de Stat Islamic, atentatele sinucigașe comise în timpul Paștelui catolic de către jihadiști asupra a trei biserici și a unor hoteluri de lux din Sri Lanka au dus la moartea a peste 300 de persoane și rănirea altor 500. Conform autorităților din Colombo, atentatorii erau toți extremiști religioși musulmani, care ar fi acționat ca represalii la masacrul comis pe 15 martie de un radical australian în două moschei din Noua Zeelandă. Carnagiul din Sri Lanka a urmat incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris, izbucnit din motive încă neelucidate, deși, foarte probabil, cauzele sale sunt de natură involuntară. Cu toate acestea, de la începutul lunii februarie, vandalii și piromanii au atacat și avariat peste zece biserici din Franța. Într-o aparentă încercare de a copia ceea ce s-a întâmplat la Notre-Dame, un profesor de filozofie cu tulburări mintale a fost prins în timp ce avea asupra lui bidoane cu benzină, în catedrala St. Patrick din New York. Deși, în acest caz, o tragedie de proporții a fost evitată în ultima clipă, majoritatea bisericilor sunt ținte extrem de facile pentru teroriștii din întreaga lume, atacurile asupra creștinilor având loc chiar în mijlocul slujbelor.
Atac în toiul slujbei
Recent, în insula filipineză Jolo, locuită majoritar de musulmani, doi atacatori sinucigași au detonat bombele aflate asupra lor în timpul unei ceremonii religioase desfășurate într-o catedrală romano-catolică, ucigând 23 de persoane și rănind alte 100. La începutul anului, în India, o biserică penticostală din statul Telangana a fost incendiată până la temelii, lăsându-i pe credincioșii din zece sate fără un locaș sfânt. Nici bisericile din SUA nu scapă de acest gen de atacuri, deși mass-media se străduiesc să le țină sub tăcere, din rațiuni de „corectitudine politică”, susține autorul și activistul politic american Michael Snyder. Trei biserici din statul Louisiana, între care una înălțată în urmă cu 130 de ani, au fost incendiate și distruse, reaprinzând dezbaterea pe tema introducerii echipelor de securitate în toate locașurile sfinte.
China, Eritreea, Irak, Nigeria, Coreea de Nord, Afganistan, Pakistan, India, Arabia Saudită, Sudan, Somalia şi Siria fac parte din categoria statelor în care persecuţiile contra creştinilor au atins cote alarmante.