Firma americană de servicii de securitate Blackwater a ajuns din nou în vizorul presei după ce foşti angajaţi ai săi au declarat că au fost trimişi în Irak să ucidă în mod deliberat oameni nevinovaţi, afirmând despre şeful firmei că se consideră un creştin misionar, care doreşte eliminarea islamului, scrie ziarul german Süddeutsche Zeitung.
Doi foşti angajaţi ai concernului de securitate Blackwater Worldwide au declarat că fondatorul firmei, Erik Prince, a ordonat personal omoruri şi a trecut sub tăcere în mod repetat abuzurile comise în Irak de angajaţii pe care îi lăsau nervii. Aici se adaugă faptul că Prince şi-a folosit avionul privat pentru a transporta ilegal arme şi muniţie în Irak. Guvernul irakian a cerut retragerea firmei americane din Irak, după ce un convoi Blackwater a împuşcat la Bagdad, la 16 septembrie 2007, 17 irakieni nevinovaţi. Sub guvernul Bush, circa o mie de angajaţi bine înarmaţi ai firmei s-au ocupat de protecţia personală a diplomaţilor americani, firma încasând din 2003 un total de un miliard de dolari.
Noile acuzaţii fac parte dintr-un proces pe care 60 de rude ale celor 17 irakieni ucişi l-au intentat firmei, pentru a cere despăgubiri. Cei doi foşti angajaţi au făcut declaraţiile sub protecţia anonimatului şi sub jurământ, la un tribunal din Alexandria (statul american Virginia). Cei doi sunt desemnaţi prin numele de cod John Doe 1 şi John Doe 2. Despre primul se ştie că este un fost puşcaş marin, care a lucrat în mai multe rânduri pentru Blackwater, ca om de securitate la Bagdad, cel de-al doilea lucrând patru ani ca manager la cartierul general al firmei din statul North Carolina. Ambii se tem de răzbunare în urma declaraţiilor. John Doe 2 afirma că a auzit de la foşti colegi că Prince "a ucis el însuşi o persoană sau mai multe" sau "a dispus omorârea acelora care furnizează informaţii" în cadrul investigaţiilor procuraturii la adresa firmei. După plecarea sa din firmă, cei din conducere l-au ameninţat personal cu violenţa şi moartea, adăuga el. John Doe 1 se teme şi el pentru viaţa sa, în condiţiile în care va lucra iarăşi în Irak, pentru o altă firmă de securitate.
Conform spuselor fostului manager, fondatorul Blackwater, Prince, şi-a pus în minte omorârea de oameni în Irak. "El se considera pe sine drept un cruciat creştin, care are sarcina de a elimina din această lume musulmanii şi credinţa islamică", se poate citi în declaraţia sub jurământ a lui John Doe 2. În acest scop, milionarul în vârstă de 40 de ani, "a trimis intenţionat în Irak oameni care împărtăşesc viziunea lui de dominaţie creştină", el "ştiind şi dorind ca aceşti oameni să folosească orice ocazie pentru a ucide irakieni", continuă textul declaraţiei. John Doe 2 confirma criticile anterioare la adresa Blackwater şi anume că forţele de securitate, înarmate cu arme automate, maşini de teren puternice şi elicoptere, se înţelegeau între ele cu ajutorul unor semne şi nume de cod adaptate de la legendarul Ordin al Templierilor, care a plecat în evul mediu în Ţara Sfântă, cu scopul de a o elibera de musulmani.
Ambii martori au confirmat şi acuzaţiile conform cărora Blackwater a trimis repetat la Bagdad bodyguarzi într-o stare fizică şi psihică la limită. Fostul manager afirma de asemenea că Prince a trimis în Irak chiar şi oameni care fuseseră refuzaţi de şefii din Irak din cauza unor probleme cu alcoolul sau drogurile. Firma tolera totodată prostituţia şi abuzarea sexuală a minorilor irakieni în taberele sale, mai spuneau cei doi. John Doe 2 a numit şi unii colegi care, de frică sau din setea de a ucide, împuşcau fără motiv trecători în Irak. Blackwater nu s-a interesat de morţi şi răniţi şi a ascuns aceste cazuri Departamentului de Stat american, clientul său. Potenţialele dovezi, printre care înregistrări video, au fost distruse sistematic, se spune. Firma, care şi-a luat acum numele de "Xe", a refuzat o luare de poziţie detaliată, declarând că acuzaţiile sunt "anonime, nefondate şi calomnioase". Firma trebuie să răspundă pentru masacrul din septembrie 2007 în faţa unui tribunal penal, cinci angajaţi fiind acuzaţi de crimă, în timp ce un al şaselea a recunoscut un omor şi s-a oferit drept martor principal.
După ce a fost preluat de Hilary Clinton, Departamentul de Stat a anulat toate contractele cu Xe alias Blackwater, pentru criticii din cadrul Congresului numele de Blackwater fiind un sinonim cu "privatizarea războiului" prin intermediul concernelor de securitate. Doar între 2002 şi 2006 Blackwater a primit de la guvernul american comenzi în valoare de peste un miliard de dolari, conservatorul declarat şi fostul soldat de elită Prince donând totodată peste 225.000 de dolari aproape exclusiv unor politicieni republicani. Reproşul potrivit căruia angajaţii săi ar fi mercenari era respins de acesta în mod hotărât cu cuvintele: "Suntem patrioţi americani".
Citește pe Antena3.ro