x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blinken va vizita țările nordice săptămâna viitoare

Blinken va vizita țările nordice săptămâna viitoare

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   21:45
Blinken va vizita țările nordice săptămâna viitoare
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenționează să viziteze Suedia, Norvegia și Finlanda în perioada 29 mai - 2 iunie, a anunțat vineri Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenționează să viziteze Suedia, Norvegia și Finlanda în perioada 29 mai - 2 iunie, a anunțat vineri Departamentul de Stat, pentru a aprofunda cooperarea în domeniul securității naționale și al problemelor economice, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina continuă să se întețească.

În Suedia, de luni până miercuri, Blinken și secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, vor conduce cea de-a patra reuniune a Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie, care se concentrează pe tehnologia curată la nivel mondial, pe tragerea la răspundere a Rusiei, pe sprijinirea Ucrainei și pe creșterea cooperării comerciale, a precizat departamentul într-un comunicat.

Blinken va participa miercuri și joi la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO la Oslo, Norvegia, pentru a discuta despre pregătirile pentru summitul grupului din iulie din Lituania, se mai arată în comunicat.

De acolo, el se va îndrepta spre Finlanda pentru a se întâlni cu liderii celui mai nou membru NATO, premierul finlandez Sanna Marin și ministrul de externe Pekka Haavisto, a precizat Departamentul de Stat.

Blinken va ține un discurs la Helsinki vineri, a precizat departamentul, „pentru a sublinia toate modurile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic și eforturile noastre continue de a sprijini apărarea teritoriului, suveranității și democrației Ucrainei în vederea obținerii unei păci juste și durabile”.

Finlanda a aderat oficial la NATO în aprilie, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Rusiei în Ucraina. Cererea Suediei a fost întârziată de Turcia și Ungaria, membre NATO.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: blinken tarile nordice vizita