Chiar dacă anchetatorii brazilieni au oferit puține detalii publice despre investigația lor, ei cred că mai mulți agenți sub acoperire stau la pândă în țară, așteptând un ordin de la Moscova.
Deocamdată, presupuși spioni ruși, care se dau drept brazilieni, au reușit să atragă atenția Statelor Unite și Norvegiei și ar putea deveni candidați pentru orice schimb de prizonieri între serviciile de informații rivale, susțin surse locale, citate de publicația „The Wall Street Journal” (WSJ).
Viața dublă a unui presupus spion rus arestat în nordul îndepărtat al Norvegiei a început cu mai mult de un deceniu în urmă, în Padre Bernardo, un oraș în care locuitorii se ocupă, în principal, cu culturile de porumb și soia, susțin autoritățile braziliene.
La rândul lor, oficialitățile norvegiene afirmă că bărbatul, un cercetător universitar cu documente braziliene, este, de fapt, un agent sub acoperire al Moscovei, și îl acuză de spionaj. Anchetatorii au descoperit până acum faptul că cetățenia braziliană a acestuia este legată de un certificat de naștere obținut în mod fraudulos în Padre Bernardo, conform unui tipar devenit familiar - de furt de identitate și spionaj - în această țară sud-americană.
Într-un al doilea caz, un alt rus care a folosit o identitate braziliană falsă este încarcerat în Brazilia și se confruntă cu acuzații de spionaj în SUA. Autoritățile olandeze l-au oprit anul trecut, în timp ce ar fi încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională, ca stagiar.
Un al treilea presupus spion rus, care a trăit ani întregi sub o identitate braziliană în Rio de Janeiro, este dat dispărut.
Cum era de așteptat, Ambasada Rusiei din Brasilia nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale WTJ cu privire la acuzațiile de spionaj. Moscova a negat că agenți ruși operează sub acoperire în Brazilia, Norvegia sau în oricare altă parte a planetei.
Schimb de prizonieri
Pentru SUA, cei doi presupuși agenți aflați acum în custodie reprezintă o oportunitate pentru un posibil schimb de prizonieri. Oficialii de la Casa Albă au declarat, deseori, că sunt în contact cu țările ce dețin cetățeni ruși, fiind deschiși la includerea acestor prizonieri într-un acord menit să elibereze americanii deținuți în Rusia.
Printre aceștia din urmă se numără și Evan Gershkovich, reporter la WTJ, care este deținut sub acuzația de spionaj.
În acest context, în cazul lui Serghei Cherkasov, care ar fi încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională sub identitatea braziliană de Victor Muller Ferreira, Brazilia se confruntă cu cereri de extrădare concurente, din partea SUA și a Rusiei.
Cerkasov execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare în Brazilia, pentru utilizarea de documente false, și este anchetat în această țară pentru presupuse acte de spionaj.
Paulo Ferreira, avocatul care îl reprezintă pe Cerkasov, susține că clientul său a recunoscut folosirea de documente false, dar a negat că acesta ar fi spion rus.
Americanii l-au pus sub acuzare pe Cherkasov în luna martie, acuzându-l că a intrat ilegal în SUA sub pseudonimul său brazilian și a acționat ca agent rus, în timp ce absolvea un program în Washington D.C.
De cealaltă parte, Rusia a solicitat extrădarea sa, afirmând că acesta este traficant de droguri. Acuzația a atras scepticismul multor oficiali americani și brazilieni, dar a fost apreciată de Cherkasov însuși drept una „corectă”.
Potrivit actului de acuzare al SUA, Cherkasov a obținut în mod fraudulos un certificat de naștere brazilian, care îl identifica drept Victor Muller Ferreira, născut în aprilie 1989. El a folosit apoi acest document pentru a obține alte acte de identitate false, construindu-și o viață dublă în Brazilia, pe parcursul mai multor ani.
Această presupusă strategie evidențiază lacunele de securitate din cadrul sistemului brazilian de eliberare a documentelor, pe care spionii sub acoperire le pot exploata.
De altfel, chiar reprezentanții forțelor de ordine recunosc că doar cu un certificat de naștere, o persoană poate obține cărți de identitate braziliene și un pașaport, atât timp cât aceste documente nu au fost deja acordate sub identitatea respectivă.
Atunci când autoritățile l-au luat pe Cherkasov în custodie, au găsit asupra sa un mesaj, în care acesta descria cum „o sursă” din Brazilia l-a ajutat să obțină documente false și cum ar putea ajuta și alte persoane să facă același lucru.
„Se simte fericită când poate ajuta. Să-i ceri ajutorul este destul de ușor!”, scria Cherkasov în mesaj, potrivit actului de acuzare. El a menționat apoi că i-a dat „sursei” un colier în valoare de 400 de dolari, în schimbul serviciilor sale.
Într-un alt caz, autoritățile norvegiene au arestat, în octombrie 2022, un bărbat despre care spun că se numește Mikhail Mikushin și l-au acuzat de spionaj. La momentul respectiv, acesta era cercetător la Universitatea din Tromsø, sub identitatea braziliană de José Assis Giammaria, și, anterior, petrecuse ani la universități din Canada sub acest pseudonim.
Avocata lui Mikushin în Norvegia a declarat că nu poate comenta acuzațiile aduse împotriva lui în temeiul secțiunii 122 din codul penal norvegian, care se referă la „activități agravate de culegere de informații, care vizează secrete de stat” și prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.
Autoritățile din Brasilia au urmărit documentele braziliene ale lui Mikushin până la Padre Bernardo, orașul de 30.000 de locuitori din statul Goiás. Înregistrările de acolo îl menționează pe Giammaria ca fiind o persoană născută în 1984.
Oficialitățile încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevăratul Giammaria. O sursă a WSJ crede că acesta a fost o persoană reală, care acum este moartă.