x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia îşi construieşte submarine cu propulsie nucleară

Brazilia îşi construieşte submarine cu propulsie nucleară

28 Aug 2009   •   00:00
Brazilia îşi construieşte submarine cu propulsie nucleară

Brazilia va începe să construiască primul său submarin cu propulsie nucleară în 2016. Acesta va fi o adaptare a submarinului francez de atac convenţional Scorpene, a anunţat joi seara ministrul brazilian al apărării, Nelson Jobim.



Nava va trebui să intre în serviciu în 2021, ceea ce-i va permite Braziliei să adere la micul grup al ţărilor capabile să construiască şi să utilizeze submarine cu propulsie nucleară /SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia/, a precizat Jobim în Senat. Brazilia s-a angajat în cursul unei vizite a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, în decembrie 2008, să cumpere patru submarine de atac Scorpene. Cele două ţări au decis să construiască în cooperare un submarin cu propulsie nucleară, în cadrul unui acord global de 6,7 miliarde de euro. Jobim a precizat, totodată, că brazilienii au ca obiectiv să adapteze chiar ei carcasa furnizată de către francezi pentru a-şi construi propriul submarin cu propulsie nucleară.

Acest acord trebuie să fie ratificat pe 7 septembrie, cu ocazia unei noi vizite în Brazilia a preşedintelui Sarkozy, precum şi un alt acord privind achiziţionarea şi construirea în Brazilia a 50 de elicoptere de transport. Franţa speră să cucerească cu aparatul său de tip Rafale piaţa deschisă de către autorităţile braziliene pentru achiziţionarea a 36 de avioane de luptă contra unei sume cuprinse între două şi trei miliarde de dolari.

Brasilia a făcut cunoscut că opţiunea sa, aşteptată în această toamnă, va fi în funcţie de preţuri, dar mai ales de transferul de tehnologie propus de către constructori.

×
Subiecte în articol: externe