x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia şi Peru, acord istoric pentru barajul Itaipu

Brazilia şi Peru, acord istoric pentru barajul Itaipu

26 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi omologul său paraguayan Fernando Lugo au anunţat sâmbătă încheierea unui acord "istoric" privind exploatarea hidrocentralei Itaipu, una dintre cele mai mari din lume, situată la graniţa dintre ele două ţări, informează AFP.



Conform acordului, Brazilia va vira anual circa 360 milioane de dolari în contul Paraguayului pentru electricitatea primită, faţă de numai 120 de milioane în prezent. "Am făcut un pas foarte important şi este un acord istoric", a afirmat preşedintele brazilian la o conferinţă de presă comună cu Fernando Lugo, notează Agerpres.

Paraguayiul solicita de mulţi ani revizuirea acordului asupra acestei hidrocentrale binaţionale, care să-i permită să primească mai mulţi bani pentru energia vândută Braziliei. Contractul stipulează că Brazilia are prioritate la cumpărarea energiei pe care Paraguayul nu o foloseşte, gigantul brazilian păstrând 95 % din energia produsă.

Construit acum 35 de ani la Foz do Iguacu (sudul Braziliei), pe fluviul Parana, barajul reprezintă o investiţie de 12 milioane de dolari, fiind al doilea ca mărime din lume, după cel de la Cele Trei Defilee din China. El are o capacitate instalată de 12.600 MW.

Acordul revizuit prevede posibilitatea pentru Paraguay de a vinde energia produsă pe piaţa braziliană, şi nu unei terţe ţări, aşa cum solicita Asuncionul, această perspectivă fiind amânată pentru 2023. Preşedintele Lula s-a mai angajat să finanţeze mai multe proiecte de infrastructură în ţara vecină, prin credite pe termen lung, printre care o linie de înaltă tensiune între baraj şi Asuncion, estimată la 450 milioane de dolari.

Preşedintele Lugo a afirmat că, "de-a lungul a 10 luni (de negocieri), datorită voinţei guvernului şi a preşedintelui Lula, am făcut progrese în privinţa unei revendicări vechi de 30 de ani". "Sunt 360 de milioane de dolari (pe an), pe care guvernul paraguayan se angajează să-i folosească pentru dezvoltare şi nevoile sociale" ale ţării, a asigurat preşedintele Lugo, un fost episcop care a făcut din "nedreptăţile de la Itaipu" unul din sloganurile campaniei sale electorale care l-a adus la putere în aprilie 2008, relatează AFP.

×
Subiecte în articol: externe