x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Breivik s-a dopat cu efedrină, înainte de a comite asasinatele

Breivik s-a dopat cu efedrină, înainte de a comite asasinatele

de Mediafax    |    31 Mai 2012   •   13:16
Breivik s-a dopat cu efedrină, înainte de a comite asasinatele

Inainte de a comite atentatul cu bomba in Oslo si de a deschide focul, ulterior, asupra a sute de tineri pe Insula Utoya, Breivik a ingerat un amestec de tip ECA (efedrina, cafeina si aspirina), interzis in Norvegia si in alte tari, dar utilizat adesea de catre culturisti, in special pentru a pierde in greutate. Anders Behring Breivik, judecat pentru moartea a 77 de persoane.

"Era usor sau moderat sub influenta" anestecului, a declarat in sedinta de la tribunalul din Oslo profesorul Joerg Moerland, de la Institutul norvegian pentru Sanatate Publica.

Breivik a declarat ca a luat o doza de ECA cu "50% mai mare" decat doza normala autorizata in Uniunea Europeana, cu doar cateva ore inainte de a comite atacurile.

Cu ajutorul acestui "stack" (amestec de substante a caror combinatie le multiplica efectele), a explicat extremistul de dreapta, "creierul absoarbe mai mult oxigen, iar acest lucru conduce la o ameliorare a performantelor fizice si mentale".

Potrivit profesorului Moerland, amestecul ofera o incredere sporita in sine si creste tendinta de asumare de riscuri. Insa efectul acestor substante a fost limitat, deoarece, in ceea ce priveste cafeina, specialistul legist a comparat doza ingerata cu echivalentul "a patru pana la sase cesti mari de cafea de tarie medie".

In lunile care au prcedat atacurile, extremistul, in varsta de 33 de ani, a luat si steroizi anabolizanti cu scopul de a-si creste masa musculara.

"In opinia mea, nu a existat un efect suplimentar al steroizilor, dar nu pot sa exclud ca acest lucru ar fi putut contribui la (un anumit nivel de) agresivitate si agitare", a precizat Moerland.

×