x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Breivik se consideră o persoană simpatică. Asasinul norvegian a povestit cum a ucis cele 69 de victime de pe Insula Utoya

Breivik se consideră o persoană simpatică. Asasinul norvegian a povestit cum a ucis cele 69 de victime de pe Insula Utoya

20 Apr 2012   •   08:59
Breivik se consideră o persoană simpatică. Asasinul norvegian a povestit cum a ucis cele 69 de victime de pe Insula Utoya

UPDATE 19:46 - Anders Behring Breivik a povestit vineri, la tribunalul din Oslo, in mod detaliat si fara prea multe emotii, cum a ucis 69 de persoane pe insula norvegiana Utoya, vara trecuta.

"Am ridicat arma si l-am impuscat in cap", a declarat Breivik referindu-se la prima sa victima, un politist.

"Unii se prefaceau ca murisera, dar ii impuscam din nou, le dadeam lovitura finala. Eram aproape terorizat. Chiar ma temeam", a sunat dezvaluirea socanta facuta de Breivik, care se referea la sosirea sa pe insula deghizat in politist si inarmat.

---------------------------

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, anul trecut in Norvegia, si-a reluat astazi marturiile, in cea de a cincea zi de proces. Astazi, Breivik va vorbi despre masacrul de pe Insula Utoya. Avocatul acestuia a declarat ca este posibil ca Breivik sa "socheze asistenta", relateaza AFP. In timpul procesului, Anders Behring Breivik a fost fotografiat tinand in mana un pix conceput special pentru a nu putea fi folosit ca o arma.

"Nu sunt un caz psihiatric si sunt responsabil penal", a raspuns Breivik cand a fost intrebat despre aparenta sa lipsa de empatie, de catre o avocata a uneia dintre partile civile.

"Atunci cand vedem ceva atat de extrem, ne putem gandi ca este vorba despre nebunie, insa trebuie sa facem o distinctie intre extremismul politic si nebunie in sensul clinic al termenului", a spus Breivik, care a precizat ca "intr-o perioada normala", este o "persoana foarte simpatica".

Autorul masacrului de pe Insula Utoya a explicat cum si-a refulat emotiile, incepand din 2006, pentru a putea comite atacurile, dar si pentru a putea da explicatii in fata tribunalului.

In cea de a cincea zi a procesului, Breivik urmeaza sa revina in detaliu asupra tirului pe care l-a executat timp de aproximativ 75 de minute, pe 22 iulie 2011. Atunci, el a omorat 69 de persoane, mai ales adolescenti, dintre sutele de tineri laburisti reuniti pe insula in cadrul unei tabere de vara. In acea zi el a amplasat, totodata, o bomba langa sediul Guvernului norvegian de centru-dreapta, ucigand alte opt persoane.

Declarandu-se impotriva "elitelor" care permit "islamizarea" Europei, Breivik a recunoscut faptele de care este acuzat, dar refuza sa pledeze vinovat.

"Maine (vineri) va fi, probabil, ziua cea mai dificila", a declarat, aseara, Geir Lippestad, avocatul extremistului de dreapta.

Problema sanatatii mentale a lui Breivik, declarat iresponsabil din punct de vedere penal in urma unei prime expertiza psihiatrice, iar ulterior declarat responsabil in urma unei contraexpertize, este centrala in cadrul acestui proces care urmeaza sa dureze zece saptamani.

In cazul in care va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, el risca o internare din motive psihiatrice pe viata. Daca va fi declarat responsabil penal, Breivik risca 21 de ani de inchisoare, o pedeapsa ce ar putea fi prelungita, ulterior, atat timp cat va fi considerat periculos.

×