x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Camera Lorzilor a adoptat un amendament destinat să protejeze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie

Brexit: Camera Lorzilor a adoptat un amendament destinat să protejeze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie

01 Mar 2017   •   23:10
Brexit: Camera Lorzilor a adoptat un amendament destinat să protejeze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie
Sursa foto: tupungato/Getty Images/iStockphoto

Camera Lorzilor a aprobat miercuri un amendament la proiectul de lege privind declanşarea Brexitului, pentru a garanta drepturile cetăţenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană, transmite EFE.

Cu 358 de voturi pentru şi 256 împotrivă, guvernul britanic a suferit prima înfrângere pe timpul adoptării acestui proiect de lege, care a fost aprobat de Camera Comunelor la începutul lui februarie cu o largă majoritate şi fără niciunul din amendamentele opoziţiei.

Decizia Camerei Lorzilor ( camera superioară a Parlamentului de la Londra) poate întârzia calendarul prevăzut de şefa guvernului britanic, conservatoarea Theresa May, pentru a iniţia decuplarea de Bruxelles, notează EFE.

Votul de miercuri creează un obstacol suplimentar pentru Theresa May, al cărei proiect se întoarce acum la Camera Comunelor, notează şi agenţia DPA.

Vorbind mai devreme în Camera Comunelor, May a spus că procesul privind Brexitul merge conform planului, în ciuda primei sale înfrângeri în Parlament în ce priveşte proiectul său de declanşare a discuţiilor de ieşire din UE.

Proiectul era aşteptat să fie adoptat la 7 martie, dar amendamentul de miercuri înseamnă că acesta trebuie să se întoarcă pentru un nou vot în Camera Comunelor, unde conservatorii au o majoritate confortabilă, înainte de reveni mai apoi la Camera Lorzilor.

Acest "ping-pong" procedural din Parlament ar putea întârzia aprobarea proiectului cu câteva zile, potrivit unor media britanice.

"Veşti bune. Guvernul trebuie să facă acum un lucru decent şi să garanteze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie", a scris după vot, pe Twitter, liderul laburist Jeremy Corbyn.

Amendamentul votat miercuri în Camera Lorzilor cere guvernului să prezinte propuneri în trei luni de la declanşarea Articolului 50 cu privire la modul cum va proteja drepturile cetăţenilor UE din ţară, după Brexit.

Guvernul britanic s-a declarat miercuri dezamăgit că parlamentarii din camera superioară au votat să amendeze legislaţia care îi permite prim-ministrei Theresa May să înceapă negocierile de ieşire din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

"Suntem dezamăgiţi că membrii Camerei Lorzilor (camera superioară) au ales să modifice un proiect pe care Camera Comunelor (camera inferioară) l-a aprobat fără amendamente", a spus o purtătoare de cuvânt a departamentului pentru Brexit, într-o declaraţie.

"Poziţia noastră în ce priveşte cetăţenii UE a fost exprimată clar, în mod repetat. Dorim să garantăm drepturile cetăţenilor UE care deja trăiesc în Marea Britanie şi drepturile cetăţenilor britanici care locuiesc în alte state membre, cât mai curând putem", a completat aceasta. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: brexit