x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Despărţirea trebuie să aibă loc 'în bună ordine şi conform regulilor din tratate' (Hollande)

Brexit: Despărţirea trebuie să aibă loc 'în bună ordine şi conform regulilor din tratate' (Hollande)

25 Iun 2016   •   14:50
Brexit: Despărţirea trebuie să aibă loc 'în bună ordine şi conform regulilor din tratate' (Hollande)

Preşedintele francez, François Hollande, a declarat sâmbătă, după o întrevedere la Palatul Elysée cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană provoacă 'o întrebare pentru întreaga planetă' cu privire la evoluţiile viitoare, el pledând ca procesul de separare să se desfăşoare 'în bună ordine', în conformitate cu 'regulile prevăzute în tratate', transmite AFP.

Potrivit şefului statului francez, ieşirea din UE 'nu va avea, fireşte, consecinţe asupra locului Marii Britanii în Naţiunile Unite', însă 'este adevărat că pentru toată planeta există o întrebare cu privire la ce se va întâmpla'.

Reafirmând că 'a regretat profund votul britanicilor', chiar dacă 'îl respectă, pentru că aceasta este democraţia', François Hollande a chemat încă o dată să fie 'trase toate concluziile şi consecinţele'.

'În cadrul Uniunii Europene (...) trebuie să organizăm acum această despărţire, dar trebuie să o facem în bună ordine şi cu reguli care sunt cele prevăzute în tratate', a continuat preşedintele Hollande.

El a subliniat că, în pofida Brexit-ului, Franţa va 'menţine relaţii cu Marea Britanie' în domeniul economic, precum şi în probleme ca migraţia sau apărarea.

După ce vineri a discutat cu mai mulţi responsabili europeni, în primul rând cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, François Hollande a purtat sâmbătă o convorbire telefonică cu premierul grec Alexis Tsipras.

'Cei doi au fost de acord că nu poate exista o perioadă de incertitudine cu privire la Europa' şi doresc 'o claritate totală, atât asupra calendarului, cât şi a procedurilor' Brexit-ului, au indicat surse din anturajul preşedintelui Hollande.

Acesta urmează să-l primească în cursul serii pe şeful guvernului italian, Matteo Renzi, pentru o cină informală la Palatul Elysée, adaugă France Presse.AGERPRES

×
Subiecte în articol: francois hollande brexit