Regatul Unit ar putea să nu declanşeze 'niciodată' ieşirea sa din Uniunea Europeană, în pofida victoriei Brexit la referendumul de joia trecută, a estimat duminică un diplomat european, citat de AFP.
'Sentimentul meu personal este că nu vor notifica niciodată' UE asupra intenţiei lor de a părăsi Uniunea, a declarat acest diplomat, sub rezerva anonimatului.
În conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007, care nu a fost utilizat niciodată până în prezent, pentru a-şi angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din şefi de stat şi de guvern din ţările membre, cu privire la intenţia sa de a părăsi Uniunea şi apoi să negocieze timp de doi ani, cel mult, 'un acord de retragere'.
'Noi dorim ca Londra să declanşeze articolul 50 acum pentru ca să existe o claritate. Cum însă nu îi putem forţa, mă aştept ca ei să-şi ia timp pentru aceasta', a declarat acelaşi diplomat. 'Şi nu exclud, acesta este sentimentul meu personal, că ei ar putea să nu o facă niciodată', a mai adăugat el.
În pofida presiunii crescânde din partea oficialilor europeni, premierul conservator David Cameron, pro-UE, nu ar trebui să înceapă procedura de ieşire din Uniune de marţi la Bruxelles, când debutează un summit european de două zile, potrivit unui responsabil european.
'Nu ne aşteptăm ca, în acest stadiu, Cameron să declanşeze articolul 50', a declarat acelaşi responsabil european, sub rezerva anonimatului.
Anunţându-şi demisia după victoria Brexit, Cameron a precizat că îşi va părăsi funcţia abia în luna octombrie şi că îi revine succesorului său obligaţia să declanşeze procesul de retragere şi negocierea acestuia cu Bruxellesul.
Potrivit partenerilor europeni, procedura ar trebui lansată de Crăciun, cel mai târziu.
'Nu pot exista negocieri cu Regatul Unit, atât timp cât nu există nicio notificare", a declarat diplomatul european.
Miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare ai blocului european au cerut sâmbătă Londrei să demareze procesul de ieşire 'cât mai repede posibil'.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat nerăbdarea Bruxellesului.
'Nu înţeleg de ce guvernul britanic trebuie să aştepte până în octombrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorţ la Bruxelles. Aş prefera să o facă imediat', a spus el.
Pe de altă parte, UE a primit de vineri 'mii' de e-mailuri din partea britanicilor care se declară nemulţumiţi de rezultatul referendumului, inclusiv din partea unora care au votat în favoarea Brexit şi acum regretă. 'Este pentru prima într-un deceniu în care am primit e-mailuri incendiare de la britanici când suntem inundaţi cu e-mailuri de dragoste', a spus el. AGERPRES