Ieşirea Marii Britanii din UE ar putea avea un impact profund asupra climatului de securitate european şi global. Brexit va eroda consensul în privința sancţiunilor impuse Rusiei şi va complica eforturile la nivel european de combatere a terorismului, scrie “The Wall Street Journal”. Între timp, autoritățile de la Moscova jubilează, știind că, fără Regatul Unit, Europa e mult mai slabă.
Citând mai mulți foști și actuali oficiali europeni și americani, publicația “The Wall Street Journal” susține că plecarea Marii Britanii din blocul comunitar va slăbi capacitatea de reacție a Europei în fata amenințărilor cu care se confruntă. Pe termen lung, ca urmare a referendumului, forțele armate britanice ar putea să fie slăbite, fie prin destrămarea Regatului Unit, fie prin reducerea cheltuielilor militare din cauza problemelor economice.
"Mă tem că una din consecințele Brexit-ului ar putea să fie o Mare Britanie slăbită, mai puțin eficientă din punct de vedere militar," a declarat Nicholas Burns, fost diplomat american. "Marea Britanie este cel mai mare furnizor de securitate din Europa," a afirmat, la rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (foto). "Situaţia este acum mult mai impredictibilă decât înainte", a adăugat el.
Recent, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a finalizat o nouă strategie de securitate, care presupune că blocul comunitar va coopera cu NATO, însă include și planuri care să permită Uniunii Europene să-și dezvolte propria autonomie strategică. Regimului sancțiunilor UE impuse Rusiei este un alt subiect care ar putea fi afectat de ieșirea Marii Britanii.
Deși sancțiunile contra Rusiei urmează să fie extinse pe o perioadă de șase luni, unele state, inclusiv Italia, Spania și Grecia, s-au pronunțat în favoarea modificării acestora. Marea Britanie a fost principalul susținător al cancelarului german Angela Merkel în ceea ce privește un regim dur al sancțiunilor economice, alături de Polonia și statele baltice.
"Cel mai mult vor fi afecta sancțiunile împotriva Rusiei," a declarat Fabrice Pothier, fost oficial NATO și actual asociat la firma de consultanță Rasmussen Global. "Politica privind sancțiunile va fi slăbită, pentru că vocea Marii Britanii nu va fi așa de importantă cum speram."