x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexitul ar putea să nu se producă sau să fie doar parţial, consideră ministrul de finanţe austriac

Brexitul ar putea să nu se producă sau să fie doar parţial, consideră ministrul de finanţe austriac

05 Iul 2016   •   12:19
Brexitul ar putea să nu se producă sau să fie doar parţial, consideră ministrul de finanţe austriac

Marea Britanie va face în continuare parte din Uniunea Europeană şi peste cinci ani, consideră ministrul de finanţe austriac, Hans Joerg Schelling, în opinia căruia volatilitatea economică declanşată de votul pentru Brexit va determina această ţară să-şi regândească decizia de ieşire din blocul comunitar.

'Şi peste cinci ani, vor fi încă 28 de state membre (în UE)', a declarat Schelling într-un interviu publicat marţi în cotidianul german Handelsblatt, din care preiau publicaţia Financial Times şi agenţiile AFP şi APA. 'Marea Britanie va rămâne membru în viitor', a adăugat ministrul austriac, precizând că 'discutăm în prezent toate opţiunile: ca britanicii să rămână în UE şi să nu depună cererea de ieşire din Uniune, dar şi un acord de liber schimb după modelul elveţian sau norvegian'.

Schelling a evocat de asemenea posibilitatea unui 'Brexit parţial', prin care 'doar Anglia să părăsească UE, dar Scoţia şi Irlanda de Nord să rămână' în blocul comunitar.

Cu cât incertitudinea va dura mai mult, cu atât pagubele vor fi mai mari pentru restul Europei, a avertizat Schelling, prognozând însă că impactul va fi 'cu mult mai mare' în Marea Britanie.

În interviul pentru Handelsblatt, ministrul Schelling a mai afirmat că votul pentru Brexit ar trebui să funcţioneze ca 'un apel de trezire pentru toată Europa'. Votanţii, a atras el atenţia, sunt nemulţumiţi de faptul că Uniunea Europeană pare să se concentreze pe subiecte precum 'becuri şi aspiratoare'.

Pe viitor, crede Schelling, Comisia Europeană ar trebui să lucreze mai mult pe teme importante, precum migraţia. 'Eşecul în problema refugiaţilor a afectat grav încrederea oamenilor în Europa', consideră ministrul austriac, pledând pentru o 'discuţie fundamentală' cu privire la rolul viitor al instituţiilor europene. 'Din fericire, Marea Britanie nu aparţine zonei euro. Un posibil Brexit ar fi fost o catastrofă pentru euro', mai explică el.

Dificultăţile prin care trece Uniunea fac improbabilă o nouă extindere în viitorul previzibil, însă Schelling speră că 'mai mulţi oameni vor recunoaşte că Europa nu este doar un vast proiect pentru pace, ci şi un vast proiect economic'. 'Doar împreună ne putem asigura prosperitatea într-o lume competitivă', mai afirmă el.

Hans Joerg Schelling este unul din lideri Partidului Poporului din Austria (OeVP), de centru dreapta, aflat la guvernare într-o 'mare coaliţie' cu social-democraţii, însă ambele formaţiuni au suferit un recul masiv în ultimul an, pe fondul nemulţumirii populaţiei faţă de criza migranţilor şi de slabele performanţe economice. Criza de încredere în cele două mari partide s-a tradus prin eliminarea candidaţilor lor în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi ascensiunea reprezentantului Partidului Libertăţii (extrema dreaptă), Norbert Hofer, care ar putea deveni primul preşedinte exponent al acestui curent într-un stat din UE, după repetarea scrutinului prezidenţial, decisă recent de Curtea Constituţională austriacă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit