x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brigăzile morţii lichidează "gunoaiele societăţii"

Brigăzile morţii lichidează "gunoaiele societăţii"

de Mihaela Matachita    |    02 Iun 2009   •   00:00

"Vigilantes", asasini protejaţi de poliţie şi susţinuţi de unul dintre cei mai temuţi primari de oraş, Rodrigo Duterte din Davao, fac legea în Filipine, impunând ordinea prin crimă.



Potrivit cotidianului The Independent, Clarita Alia (54 de ani) trăieşte cu teama de a nu-l pierde şi pe ultimul băiat, din cei cinci pe care i-a avut. Ea spune că în spatele crimelor este poliţia. Femeia, care locuieşte într-o colibă murdară, şi-a crescut cei cinci copii în viermuiala din pieţele din Bankerohan, unde vinde ţigări ca să-şi ducă zilele. Nici unul dintre copii nu a terminat şcoala primară, iar unii dintre ei au luat-o pe calea fărădelegilor înainte de a-i omorî oamenii poliţiei din Davao.

HARRY CEL MURDAR

Nici condamnările publice, nici relatările de presă nu au reuşit să oprească execuţiile arbitrare a ceea ce primarul oraşului Davao, Rodrigo Duterte, numeşte "gunoiul societăţii": presupuşi dealeri de droguri de mică anvergură, puşti duri sau copii ai străzii. Oraş cu 1,3 milioane de locuitori, Davao se află într-o zonă turistică spectaculoasă din sud-estul Asiei, care se întinde către Pacific. Primarul Duterte se laudă că a transformat zona într-una dintre cele mai sigure din ţară. Însă motto-ul oraşului, "pace, dragoste şi progres", este în contrast cu valul de crime care a curmat circa 900 de vieţi, inclusiv zeci de copii. Primarul oraşului, al doilea ca mărime din ţară, spune că toţi meritau să moară. "Ceea ce eu vreau să fac aici este să instaurez frica. Dacă faci ceva ilegal în oraşul meu, dacă eşti infractor sau parte din vreo mafie care terorizează oamenii nevinovaţi de pe străzile oraşului, atât timp cât voi fi primar vei fi o ţintă legitimă pentru a fi asasinat", le-a spus primarul Duterte jurnaliştilor, la începutul acestui an.

Primarul din Davao a fost poreclit "Harry cel Murdar" de către presa locală. El a fost deseori fotografiat ţinând în mână un pistol sau stând pe motocicleta cu care merge la serviciu. Problema crimelor din Davao a fost discutată şi la nivel guvernamental, unde o comisie l-a găsit pe primar vinovat de crimele care s-au întâmplat sub administraţia lui.

"Vigilantes" au ucis 894 de oameni în ultimul deceniu, inclusiv 80 de copii minori, potrivit Tambayan Center for Children's Rights, un ONG creştin din oraş. Cea mai tânără victimă avea doar 12 ani. Ritmul crimelor creşte: 57 de oameni au fost înjunghiaţi sau împuşcaţi în primele trei luni ale acestui an, de la doar doi în anul 1998. Ucigaşii scapă de arest ca urmare a toleranţei şi, câteodată, chiar a sprijinului autorităţilor, arată un raport despre crimele săvârşite de brigăzile morţii din Davao, realizat de Human Rights Watch (HRW), ONG pentru drepturile omului.

LISTA LUI DUTERTE

"Problema a ajuns acum în toată ţara. Alţi lideri politici îl copiază pe Duterte", arată Edith Casiple, directorul executiv al Tambayan. În alte oraşe, inclusiv în capitala Manilla, politicienii au lăudat justiţia dură din Davao. Poliţiştii, împreună cu oameni din administraţiile locale din aşezările de pe Insula Mindanao, sunt implicaţi în omorurile la comandă, acuză organizaţiile pentru drepturile omului. Au existat execuţii în renumita staţiune Cebu, dar şi în Manilla. Majoritatea execuţiilor urmează acelaşi scenariu: poliţiştii sau cei din administraţiile locale se apropie de presupuşii infractori şi-i avertizează că a fost făcută o "listă de lovituri" sau, în Davao, "lista lui Duterte". Nerespectarea avertismentului, prin nerenunţarea la activităţile ilegale sau prin refuzul de a părăsi oraşul, egalează cu o condamnare la moarte, pusă în practică de obicei de oameni pe motociclete fără număr de înmatriculare, înarmaţi cu cuţite de măcelărie sau pistoale. Atunci când poliţiştii sosesc la locul unei crime de acest gen, procedurile de investigare sunt complet ignorate. Aşa se face că doar puţini ucigaşi au fost prinşi, însă nici unul nu a fost condamnat de primar, care citea numele de pe "lista de lovituri" în timpul emisiunii sale televizate, difuzată săptămânal. "Vigilantes", deseori recrutaţi din rândul infractorilor mărunţi, sunt ghidaţi de poliţişti sau foşti poliţişti, acuză HRW. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Doble Rogelio, neagă acuzaţiile. Poliţistul spune că a auzit de cazul copiilor ucişi ai Claritei Alia: "Familia Alia a fost un clan notoriu, frecvent implicat în revolte. Au fost cu toţii reţinuţi de nenumărate ori".

Totuşi, oamenii de afaceri locali spun că valul de crime a făcut zona o destinaţie turistică mai sigură, că Duterte este foarte popular şi că, dacă nu eşti infractor, nu ai de ce să te temi.

×
Subiecte în articol: externe davao