x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii fentează recesiunea cu băncile islamice

Britanicii fentează recesiunea cu băncile islamice

de Roxana Roseti    |    05 Oct 2008   •   00:00

În vreme ce atât în SUA, cât şi la Paris se discută pe tema recesiunii, bancherii britanici îi mulţumesc lui…Allah. În Marea Britanie băncile islamice se pregătesc acum să preia o parte consistentă a clienţilor a căror încredere în sistemul tradiţional bancar, spun ei, ar fi fost pusă la grea încercare.



În vreme ce atât în SUA, cât şi la Paris se discută pe tema recesiunii, bancherii britanici îi mulţumesc lui…Allah. În Marea Britanie băncile islamice se pregătesc acum să preia o parte consistentă a clienţilor a căror încredere în sistemul tradiţional bancar, spun ei, ar fi fost pusă la grea încercare. Mai puţin cunoscute Occidentului, băncile islamice sau Sharia fac investiţii urmând cu stricteţe vorbele Coranului, iar una dintre porunci este să nu perceapă dobândă! Practic, Coranul pune semnul egal între dobîndă şi cămătărie. "Conform Islamului, nu poţi face bani din bani, pentru că banii nu sunt o marfă pe care să o vinzi şi să o cumperi. Banii sunt doar un mijloc de schimb. Islamul spune că, dacă vrei să faci bani, trebuie să cumperi mărfuri, imobile, să investeşti în ceva şi să scoţi profit", spune Fezal Boodhoo, expert comercial la Islamic Bank of Britain, citat de o publicaţie engleză de profil. "Este mai echitabil, spune Coranul, să împarţi şi riscul, dar şi beneficiile. "Banii depunătorilor sunt daţi apoi unor întreprinzători care îi vor investi cum ştiu mai bine. Dacă antreprenorii ies în pierdere, cu toţii ieşim în pierdere. Dacă avem profit, îl împărţim", explică Boodhoo.

Finanţele islamice nu investesc în industria alcoolului, în tutun, în cazinouri sau jocuri de noroc. Britanicii au devenit dintr-o dată interesaţi de băncile musulmane, după colapsul de pe Wall Street. Momentan, băncile Sharia au scăpat neatinse, pentru că Islamul interzice investiţiile în speculaţii financiare la bursă.
În vreme ce bancherii britanici încearcă să fenteze recesiunea, Franţa se află într-o situaţie cu care nu s-a mai confruntat de 15 ani: potrivit Institutului Naţional francez de Statistică, produsul intern brut francez va scădea în ultimele două trimestre ale acestui an, după ce s-a redus, deja, în trimestrul doi. Recesiunea este definită prin scăderea produsului intern brut în două trimestre consecutive. Prin urmare, economia franceză a intrat oficial în recesiune. Prim-ministrul Francois Fillon a declarat vineri că "lumea se află pe marginea prăpastiei" din cauza crizei financiare, iar liderii Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Italiei s-au întâlnit sâmbătă la Paris într-o reuniune de urgenţă pe tema crizei.

×
Subiecte în articol: externe