x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bronislaw Komorowski, pe jumătate preşedinte

Bronislaw Komorowski, pe jumătate preşedinte

de Irina Cristea    |    22 Iun 2010   •   00:00
Bronislaw Komorowski, pe jumătate preşedinte
Sursa foto: Kacper Pempe/Reuters

Electoratului de stânga îi va reveni misiunea de a tranşa disputa dintre candidaţii ce se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia. Cele aproape 14 procente obţinute de social-democratul Grzegorz Napieralski (36 de ani) la scrutinul de duminică vor fi decisive pentru stabilirea succesorului lui Lech Kaczynski, decedat în accidentul aviatic petrecut în aprilie în Rusia. Asta pentru că lupta dintre liberalul Bronislaw Komorowski (58 de ani) şi conservatorul Jaroslaw Kaczynski (61 de ani), fratele geamăn al defunctului preşedinte, s-a dovedit foarte strânsă.

Komorowski, reprezentant al formaţiunii pro-europene Platforma Civica (PO), a obţinut 41,2% dintre voturile valide. Kaczynski, liderul partidului naţionalist Libertate şi Justiţie (PiS) a primit 36,8% dintre voturi. Rata de participare a fost de aproape 55%. Komorowski a fost preferat şi de polonezii din România, potrivit Mediafax. Dintre cei 145 de polonezi care au votat duminică la secţia deschisă la Bucureşti, în sediul ambasadei, 66,20% l-au preferat pe liberal.

După anunţarea primelor rezultate, ambii candidaţi i-au adresat felicitări ocupantului locului al treilea. Analişti polonezi citaţi de AFP spun că este cel mai clar semn că a început "campania de seducţie" prin care atât liberalul, cât şi conservatorul vor încerca să îşi tragă partea leului din voturile ce i-au revenit lui Grzegorz Napieralski. Social-democratul a evitat, până acum, să le facă alegătorilor săi vreo sugestie cu privire la opţiunea din al doilea tur. Se anunţă însă negocieri intense, pentru că Napieralski militează pentru câteva dosare dificil de digerat pentru foştii săi adversari. Unul dintre acestea este accesul liber, finanţat de către stat, la fertilizarea in vitro.

Cele mai recente sondaje arată că 66% dintre cei care l-au votat pe social-democrat şi-ar redirecţiona votul către Komorowski şi doar 30%, către Kakczynski. Dacă Napieralski nu le-a dat încă nici un sfat alegătorilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre fostul preşedinte polonez Lech Walesa. Potrivit AFP, el i-a avertizat din nou pe polonezi că revenirea la putere a lui Jaroslaw Kaczynski (fost premier în perioada 2006-2007) ar fi un moment nefericit în istoria ţării. "Polonia nu trebuie să servească drept cobai. Ţara face parte dintr-o configuraţie europeană, unde negociezi cu vecinii, nu îi insulţi", a spus Walesa. Nu este prima oară când fostul lider de la Varşovia avertizează cu privire la "pericolul Kaczynski". În trecut, el a spus despre gemeni că "sunt nişte oameni cu un simţ limitat al umorului şi multe complexe. I-am demis din funcţia de consilieri prezidenţiali pentru că mai mult distrug decât să creeze".

×
Subiecte în articol: externe