x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bruxelles - Aplauze si amabilitati

Bruxelles - Aplauze si amabilitati

de Aniela Nine    |    22 Sep 2006   •   00:00
Bruxelles  - Aplauze si amabilitati
Corespondenta din Bruxelles
Intalnirea de la Bruxelles dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si oficialii europeni s-a incheiat cu amabilitati, aplauze si declaratii favorabile.

Un raport de monitorizare foarte favorabil, care va preciza 1 ianuarie ca data certa aderarii Romaniei si in care nu vor mai fi prezente steguletele rosii sau galbene. In schimb, o stricta monitorizare postaderare, Comisia urmand sa prezinte la jumatatea anului viitor o analiza a evolutiei Romaniei. Aceasta ar fi schita raportului de monitorizare pe care il va prezenta Comisia Europeana saptamana viitoare, asa cum se desprinde din discutiile avute ieri de premierul Tariceanu la Bruxelles cu presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, si presedintele Parlamentului de la Strasbourg, Josep Borrell.

APRECIERI. Punctul principal al programului premierului a fost participarea la reuniunea presedintilor grupurilor politice din PE. Conform declaratiei facute ulterior de presedintele PE, Josep Borrell, reuniunea s-a incheiat cu aplauze pentru Tariceanu. "E un semnal bun ca raportul va fi unul pozitiv, daca ne luam dupa aceste aplauze. Raportul va fi unul in favoarea aderarii Romaniei si ca asta sa se intample la 1 ianuarie", a afirmat Borrell. Intrebat daca, in discutiile avute cu parlamentarii, s-a facut referire la eventuale restrictii pentru Romania dupa 1 ianuarie, Borrell a precizat ca nu poate indica ce va spune Comisia, dar ca nu a auzit vorbindu-se despre vreo limita, de vreo restrictie temporala sau de alta natura.

STABILITATE. Chiar daca nu s-a aflat in tara Tariceanu a tinut sa transmita un mesaj partenerilor de coalitie. Dupa aderare, eforturile trebuie continuate, asa ca, atata timp cat in Parlament exista o stabilitate, este hotarat sa isi duca mandatul pana la capat. In privinta reprezentarii Romaniei la nivel european de catre un comisar dupa aderare, Tariceanu a tinut sa precizeze ca va fi trimis un candidat caruia sa nu i se poata reprosa trecutul si ca, in desemnarea acestuia, "nu apartenenta la PNL" va fi principalul criteriu.
CONDITII
Executivul de la Bruxelles va confirma marti aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, dar va propune pentru cele doua state impunerea unor conditii stricte, comenteaza Agentia France Presse. In pofida unui climat tot mai ostil fata de un nou val de extindere, "exista putine indoieli cu privire la decizia Comisiei Europene de a recomanda data de 1 ianuarie 2007", a apreciat un diplomat european pentru AFP. Daca Bruxellesul nu va recomanda amanarea, data de 1 ianuarie 2007 va fi automat validata. Cele doua tari risca totusi impunerea unor "clauze de salvgardare" deosebit de severe, care le-ar tine temporar departe de anumite domenii ale politicii europene, cum ar fi justitia, agricultura sau buna gestionare a fondurilor europene. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: externe