x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bugetarii greci intră iar în grevă. Atenţionare de călătorie pentru români

Bugetarii greci intră iar în grevă. Atenţionare de călătorie pentru români

14 Sep 2013   •   09:30
Bugetarii greci intră iar în grevă. Atenţionare de călătorie pentru români
Sursa foto: FOTIS PLEGAS G./EPA

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenţionează pe românii care doresc să călătorească în Grecia în perioada următoare sau care se află deja în această ţară că bugetarii greci au lansat un apel la grevă în zilele de 18 şi 19 septembrie.

De asemenea, conform unui comunicat al MAE remis Jurnalului Naţional, în perioada 17-19 septembrie, sindicatul medicilor din sistemul public elen a decis declanşarea unei acţiuni de protest.

Prin urmare, MAE recomandă evitarea zonelor unde au loc acţiuni de protest, în intervalele menţionate, pentru a preveni situaţii neplăcute datorate unor posibile perturbări în transportul public şi în asigurarea serviciilor medicale din sectorul de stat.

Rata şomajului în Grecia a urcat, în iunie, la nivelul record de 27,9%, de la 27,6% în mai, reflectând adâncirea recesiunii după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat, joi, Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT). Este cel mai ridicat nivel al şomajului de când ELSTAT a început publicarea datelor, în 2006. În iunie 2012, rata şomajului era de 24,6%.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a scăzut la 12,1% în iulie.

Potrivit datelor ELSTAT, un număr record de 1,4 milioane greci nu aveau un loc de muncă în iunie, în creştere cu 174.709 faţă de perioada similară din 2012. "Datele recente privind situaţia forţei de muncă şi creşterea angajărilor în sectorul privat sugerează că rata şomajului ar fi putut ajunge nivelul maxim”, a declarat economistul Platon Monokroussos, de la Eurobank.

Acesta a adăugat că îmbunătăţirea exporturilor şi sezonul turistic excelent vor ajuta la stoparea creşterii şomajului în acest an.

Turismul reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul Greciei, iar veniturile în acest sector ar urma să crească anul acesta cu 10%, la 11 miliarde de euro. Cea mai ridicată rată a şomajului, de 58,8%, este înregistrată în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani). Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale Guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an, în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.

×
Subiecte în articol: criza grecia greva grecia