x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bugetul Irlandei pe 2021, făcut pentru un Brexit fără acord

Bugetul Irlandei pe 2021, făcut pentru un Brexit fără acord

13 Oct 2020   •   22:30
Bugetul Irlandei pe 2021, făcut pentru un Brexit fără acord

Guvernul Irlandei a anunţat, marţi, că va pregăti un proiect de buget pentru anul 2021 destinat situaţiei încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit, scrie cotidianul „The Independent”.

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind viitoarele relaţii sunt în impas, iar tranziţia post-Brexit se încheie pe 31 decembrie.

„Trebuie să ne asigurăm cu toţii că facem tot ce este posibil pentru un acord în următoarele săptămâni, deoarece timpul se scurge. Dacă ajungem la sfârşitul lunii, cred că într-adevăr nu vom mai avea timp să ratificăm eventualul acord”, a declarat Simon Coveney, ministrul irlandez de Externe.

Guvernul de la Dublin a pregătit deja un proiect de buget pentru anul 2021, destinat scenariului încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. Conform estimărilor, într-o astfel de situaţie, economia irlandeză va scădea cu 3%.

La rândul său, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a semnalat marţi, potrivit agenţiei Reuters, că Uniunea Europeană vrea un tratat comercial cu Marea Britanie, dar a subliniat că Bruxellesul are „preocupări grave” privind aplicarea de către Guvernul de la Londra a Acordului Brexit, care a fost deja ratificat.

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că „Uniunea Europeană este unită în dorinţa de a reuşi obţinerea unui acord într-o perioadă scurtă de timp”. „Dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru situaţia în care nu se ajunge la niciun acord”, a avertizat Merkel. Germania exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut săptămâna trecută Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preţ un acord. „Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preţ. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărţile pe masă”, a transmis Charles Michel.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Brexit fără acord